| 
Sajtos-túrós rétes
15 dkg tehéntúró 20 dkg krémsajt só 1 késhegynyi bors 40 dkg parajlevél 1 csomag mirelit vajastészta 10 dkg kemény sajt 10 dkg sonka
1. A tehéntúrót elkeverem a krémsajttal, a sóval és a borssal. Henger alakúra formázom, alufóliába tekerem, majd hűtőszekrényben pihentetem, hogy az alakját megőrizze. 2. Közben a parajleveleket leforrázom szódabikarbónás vízzel, leszűröm, és enyhén sós, jeges vízbe teszem. 3. A mirelit vajastésztát 2 mm vastagra kinyújtom, egyszer, majd elfordítva kétszer hajtogatom, és fél órára a hűtőbe teszem. 4. A parajleveleket szitán lecsepegtetem. Kibontom a fóliából a sajtos-túrós hengert, és a parajlevelekkel teljesen beborítom. Erre rárakom a felszeletelt kemény sajtot, amit sonkaszeletekkel borítok be. Vigyázok, hogy szorosan legyenek egymáson a rétegek. 5. A vajastésztát 4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom. Az egyik szélétől kb. 2 cm-re ráhelyezem a tölteléket. Ezt a szélét megkenem felvert tojással. Ezután ráhajtom a tészta másik, nagyobbik felét a töltelékre. A lelógó, maradék tésztát derelyevágóval csíkokra vágom. 6. A rétest kiolajozott tepsibe teszem, megkenem felvert tojással, tésztacsíkokkal díszítem, és ismét bekenem tojással. Előmelegített sütőben megsütöm. Melegen, felszeletelve tálalom. Sör mellé kitűnő.
| |