| Csülök Pékné módra
Fogyókúrázóknak nem ajánlomJ
Kell hozzá: 1 jóóó nagy nyers (tehát nem füstölt) sertés vagy borjúcsülök, 2-2,5 kg krumpli, 1 kg vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors, őrölt bors, köménymag, petrezselyem zöldje.
A csülköt tedd fel abálni (főni) egy akkora edénybe, hogy a víz rendesen lepje el. Tegyél bele az abáló lébe sót, 15-20 szem egész borsot, egy nagy fej fokhagymát, két fej vöröshagymát, és egy pici köménymagot. Addig főzd, lassú tűzön, amíg majdnem puha lesz (tehát ha beleszúrsz egy villát, még kicsit keménynek érezd). Tedd át egy tepsibe, és öntsd alá a leszűrt abáló lé zsírját, meg egy kis levet is. Rakd mellé a vastag cikkekre vágott krumplit, és a szintén vastag cikkekre vágott vöröshagymát. Közepes hőmérsékletű sütőben, úgy hogy időnként locsolgasd meg a csülköt a levével, illetve keverd meg a mellétett hagymás krumplit, süsd szép piros-ropogósra (sütés közben mindig legyen alatta az abáló lé vizes részéből egy kevés. Amikor már szép piros, hagyd zsírjára sülni). Ha jó már, egy szűrőkanállal lecsöpögtetve, szedd ki mellőle a hagymás krumplit egy tálba, szórd meg egy kis őrölt borssal, és finomra vágott petrezselyem zöldjével, és keverd össze. A csülköt óvatosan szeleteld fel, tedd tányérokra, és borítsd be a hagymás krumplival. Nem árt hozzá savanyúságot enni!
Füstölt csülökkel: Meg kell mosni a csülköt. A bőrt 2-3 centinként be kell irdalni, de a húsig ne vágd be! Tedd fazékba annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassan, 1-1,5 óra alatt megfőzni, meleg sütőbe tenni. Mellé megpucolt, karikázott krumplit, hagymát, nagy adag kicsavart savanyú káposztát. Kevés mézes sörrel időnként kenegetve a csülköt, megsütni az egészet.(ez a "Pékné-módra") A léből isteni lencseleves, főzelék készülhet! | |