Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)
A túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.
1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.
2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.
3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.
4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.
5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
Bodza
Bodzaviragot, vagy bogyot lehetoleg a kozlekedesi utaktol tavol eso helyen gyujtsunk. Ha ilyen lelohelyet nem talalunk, inkabb ne kiserletezzunk a befozessel!
Aszalt fekete bodza
Elkeszitese: A fekete bodzat lebogyozzuk, es vekony retegre teritve napra tesszuk szaradni. Idonkent megforgatjuk. Kedvezotlen idojaras eseten mersekelt hofokon sutoben is vegezhetjuk az aszalast. Az aszalt bodzat uvegekbe rakjuk, lekotjuk, es huvos helyen taroljuk. Ugyeljunk arra, hogy csak a kelloen megszaritott bodzabogyo tartosithato a romlas veszelye nelkul.
Aszalt fekete bodzabol keszult tea
Elkeszitese: Az aszalt bodzabogyot hideg vizben megmossuk, levet leontjuk, es annyi vizet ontunk ra, hogy a gyumolcsot ellepje. 2-3 napi aztatas utan felhevitjuk. es nehany percig forraljuk. Az igy nyert fozetet mezzel edesitve melegen gyogyteakent, lehutve udito italkent fogyaszthatjuk.
Bajor bodzabefott
Hozzavalok: 8 korte, 1 liter viz, 1 citrom, 1.5 kg szilva, 1 kg bodzabogyo, fel kg cukor.
Elkeszitese: A korteket meghamozom, negyedelem es megszabaditom a maghazatol, majd citromos vizben felpuhara fozom. Rovid ideig vele fozom a kimagozott, felezett szilvakat. Osszekeverem a nyers, megmosott bodzaval es uvegekbe toltom. A fozolevet a cukorral es a citromlevel felfozom, raontom a gyumolcsokre es fel oraig 80 C°-on gozolom.
Bodzabefott 1.
Elkeszitese: 4 kg erett bodzabogyot szarastul megmossuk, majd a bogyokat leszedjuk, es dunsztosuvegbe rakjuk. 2 liter vizet, 1 kg cukrot - hozzaadva fahejat es nehany szem szegfuszeget- felforralunk, es amikor kihult 2 db citrom levet adjuk hozza, majd az uvegekben levo bogyokra ontjuk. Az uvegek tetejet tartositoszerrel kezeljuk, es gondosan lezarjuk, 80°C -on 30 percig hokezeljuk. Kihulesig a fazekban hagyjuk, utana huvos helyen taroljuk.
Bodzabefott 2.
Elkeszitese: A fekete bodza erett termeset jol megmossuk, lecsepegtetjuk, kocsanytalanijuk. A bodzat uvegekbe rakjuk. A felontole minden literehez 40 dkg cukrot adunk, izles szerint szegfuszeget es fahejat, 2 g citromsavat.
Forron ontjuk a gyumolcsre a cukoroldatot, azonnal legmentesen lezarjuk, 85 fokon 20 percig hokezeljuk. Fokozatosan hagyjuk kihulni.
Bodzabefott 3.
A 4 kg erett bodzabogyot szarastol megmossuk, majd a bogyokat leszedjuk, es uvegekbe rakjuk. 2 l vizet,1 kg cukrot, hozzaadva fahejat es nehany szem szegfuszeget felforraljuk, amikor kihult 2 db citrom levet adjuk hozza, majd a bogyokra ontjuk. Az uvegek tetejet tartositoszerrel kezeljuk, es gondosan lezarjuk. 80 fokon 30 percig hokezeljuk. Kihulesig hagyjuk, utana huvos helyen taroljuk.
Bodza befozve
Elkeszites: 60 perc Nehezseg: 1
Alapadag: 1 kg bodza, 30 dkg cukor 1 rud vanilia, 1 citrom
Elkeszitese: A bodzat furtostul megmossuk, aztan lefejtjuk, lassu tuznel egy ora hosszat forraljuk, mint a lekvart. Tetszes szerint tegyunk bele cukrot (korulbelul egy kg gyumolcsre 30 deka cukrot), egy rud vaniliat, egy egesz citromot karikakra vagva. Lekvaros uvegekbe rakjuk es kigozoljuk. (Igen jo es egeszseges.)
Bodzaborok
Bodzabor
Elkeszitese: Osszekeverunk 5 dl osszezuzott, erett bodzabogyot, 2,5 l vizet, 2 kg cukrot, valamint 2 citrom levet es reszelt hejat. Uvegbe toltjuk, deszkaval lefedve 4 napra langyos helyre tesszuk, idonkent megkeverjuk. Leszurjuk, majd visszaontjuk a kimosott uvegbe, huvos helyre tesszuk. 3-4 het mulva a letisztult bort uvegekbe szurjuk, de csak 4 nap mulva dugaszoljuk le szorosan.
Bodzabogyo bor 1.
Elkeszitese: Az erett gyumolcsot megmossuk, osszezuzzuk, es 1 napi allas utan keves vizben atfozzuk, es leszurjuk. 1 l. lehez 20 dkg. cukrot es 1 g. ammoniumfoszfatot az erjedes elosegitesere. Demizsonban erjesztjuk. Miutan leulepedett, leszurjuk. Nehany nap mulva a teljesen letisztult bort palackozzuk.
Bodzabogyo bor 2.
Elkeszitese: 10 l. vizhez kb. 20 dkg. szaritott bodzaviragot adunk, izet 2-3 citrom hejaval es kifacsart levevel javitjuk. 1 l. vizhez kb. 25 dkg. cukrot adunk, attol fuggoen, hogy szarazabb, vagy edesebb bort akarunk. A fajelesztovel beoltott levet erjesztjuk, az erjedes befejeztevel a letisztult bort palackozzuk, es legmentesen lezarjuk.
Bodzaviragbor
Hozzavalok: 1 l lemorzsolt bodzavirag, 1 kg cukor, 3 l viz, 1 citrom, 1/2 dkg eleszto
Elkeszitese: Uborkasuvegbe rakjuk a bodzaviragot, a felkarikazott citromot, es leforrazzuk a 3 l vizzel. Ha kihult, belemorzsoljuk az elesztot, ha az feloldodott, jol leszurve uvegekbe toltjuk, de nem egeszen tele. Lazan dugaszolva rakjuk a kamraba, ha az eres soran kilovi a dugot, nyomjuk vissza.
Bodza-chutney
Hozzavalok: Fel kg bodza, fel kg magnelkuli szolo, fel kg hagyma, fel kg korte, fel kg szilva, 40 dkg zellergumo, 1. 25 dl 20 %-os ecet, 1, 25 dl feherbor, 70 dkg barnacukor, darabka gyomber, 2 szegfuszeg, so Cayenne bors.
Elkeszitese: A bodzat leszemezem, keves vizzel negyed oraig fozom es egy finom szitan attorom. A felezett szoloszemekkel, hagyma-negyedekkel, kortecsikokkal, magozott szilvaval, zellercsikokkal, ecettel, borral es cukorral nagy langon felfozom. Beleteszem a gyombert, a szegfuszeget es az osszes tobbit, majd kis langon, lefedes nelkul majdnem az osszes folyadekot elgozologtetem rola. Neha megkeverem. Vegul soval es Cayenne borssal izesitem, uvegekbe toltom es lezarom. Sultekhez, felvagottakhoz, szarnyasokhoz koretkent talalom.
Bodzadzsem 1.
Elkeszites: 60 perc Nehezseg: 1
Alapadag: 1 kg bodzapep, fel kg. Befozo cukor, 25 dkg cukor, fel dl. citromle.
Elkeszitese: Az erett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsopogtetjuk, majd a befozo edenybe rakjuk. 1-2 dl vizet ontunk ala es idonkent megkevergetve kb. 45 percig fozzuk. Melegen atpasszirozzuk, megmerjuk, hozza- adjuk a cukrokat es a citromlet, majd addig fozzuk, mig be nem surusodik (tanyerproba). Aprobb uvegekbe rakjuk, az uvegeket a szokott modon lezarjuk, es szaraz dunsztba tesszuk.
Bodzadzsem 2.
Elkeszites: 60 perc Nehezseg: 1
Alapadag: 1 kg bodzabogyo, 80 dkg cukor.
Elkeszitese: A cukorbol es 3-4 dl vizbol szirupot fozunk, belerakjuk a megtisztitott bodzabogyokat, majd gyakori kevergetessel addig fozzuk, mig be nem surusodik (tanyerproba). Aprobb uvegekbe rakjuk, az uvegeket a szokott modon lezarjuk, es szaraz dunsztba tesszuk.
Bodzadzsem 3.
Elkeszitese: Az erett, fekete bodzat vizzel leoblitjuk, es leszemezzuk. Egy kg gyumolcshoz 80 dkg cukorbol 2 dl vizzel suru szirupot fozunk, belekeverjuk a gyumolcsot, es eros tuzon addig fozzuk, amig kisse surusodni nem kezd. Forron uvegekbe toltjuk, lekotozzuk, es szaraz gozbe rakjuk. Egyes videkeken kohoges elleni haziszerkent fogyasztjak.
Bodzadzsem Ingi modra
Hozzavalok: 1 kg tisztitott gyumolcshoz 80 dkg cukor.
Elkeszitese: A cukorbol 3 dl vizzel suru szirupot keszitunk. Beletesszuk a gyumolcsot, es gyors tuznel addig fozzuk, amig surun folyos lesz. Forron uvegekbe rakjuk.
Bodzaitalok
Bodzaital 1.
Elkeszitese: 2 liter vizbol izles szerint limonadet keszitunk, 2 napra beleaztatunk 8-10 bodzaviragzatot. Szurve, hutve kellemes udito.
Bodzaital 2.
Elkeszites: 60 perc Nehezseg: 2
Hozzavalok: 4 tenyernyi, szep nagy bodzavirag, 2 citrom, fel dl ecet, 1 kg + 4 evokanal kristalycukor.
Elkeszitese: A viragokat megmosom, szetszedem, es 5 liter vizbe beleteszem. Hozzaadom a megmosott es vekonyra karikazott citromot, az ecetet es 1 kg kristalycukrot. Az egeszet felforralom, es a forrastol szamitott 4 percig fozom. Kozben a maradek kristalycukrot egy ep zomancu edenyben szarazon megpiritom, es ha mar majdnem barna, 2 dl bodzas level felengedve addig keverem, amig a cukor feloldodik benne. Ezt a levet hozzaontom a tobbihez, es a langot eloltom alatta. Ha teljesen kihult, nagyon finom szuron atszurom, es kis uvegekbe toltom. Hutoszekrenyben tarolva harom hetig elall. Rendkivul aromas ital, amelyet asvanyvizzel vagy szodavizzel fogyasztunk.
Bodzaital 3.
Hozzavalok: 5-7 tenyermeretu bodzavirag, 2 citrom, hejastol, 70 dkg cukor, 2 doboz borkosav, viz.
Elkeszitese: Elkeszitese roppant egyszeru: A viragokat folyo vizben megmosom, az osszes tobbi hozzavaloval egyutt beleteszem egy otliteres uvegbe. Annyi vizzel ontom fel, hogy tele legyen. 2-4 nap mulva leszurom es palackozom.
Bodzaital 4.
Hozzavalok: 8-10 bodzavirag, 6 liter viz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompotlo, 1 citrom karikara vagva.
A bodzaviragokat egyenkent vizbe martjuk, majd lecsurgatjuk. A tobbi hozzavalot jol elkeverjuk a vizzel, majd a bodzaviragot is beletesszuk. 2-3 napra hideg helyre allitjuk. Leszurjuk, es uvegekbe toltjuk. Hutobe teve azonnal fogyaszthato.
Nyari hosegben kituno frissito ital.
Bodzaital 5.
Hozzavalok: 4 tenyernyi, szep nagy bodzavirag, 2 citrom, fel dl ecet, 1 kg + 4 evokanal kristalycukor.
A viragokat megmosom, szetszedem, es 5 liter vizbe beleteszem. Hozzaadom a megmosott es vekonyra karikazott citromot, az ecetet es 1 kg kristalycukrot. Az egeszet felforralom, es a forrastol szamitott 4 percig fozom. Kozben a maradek kristalycukrot egy ep zomancu edenyben szarazon megpiritom, es ha mar majdnem barna, 2 dl bodzas level felengedve addig keverem, amig a cukor feloldodik benne. Ezt a levet hozzaontom a tobbihez, es a langot eloltom alatta. Ha teljesen kihult, nagyon finom szuron atszurom, es kis uvegekbe toltom. Hutoszekrenyben tarolva harom hetig elall. Rendkivul aromas ital, amelyet asvanyvizzel vagy szodavizzel fogyasztunk.
Bodzale 1.
4 kg bodzabogyot hideg vizben tobbszor megmosunk, majd leszemezzuk. 2 kg cukrot adunk hozza, felontjuk vizzel, es addig fozzuk, mig a bogyo meg nem puhul. es a kevergetes kozben szejjel nem esik. Hagyjuk kisse lehulni, majd suru szitan atnyomjuk, es az igy nyert levet melegen elomelegitett uvegekbe ontjuk, lekotjuk es hokezeljuk. A kihules utan huvos helyen taroljuk. Az igy nyert le szensavas vizzel higitva udito ital. Alkalmas dzsemek, befottek, edes tesztafelek, likorok festesere is.
Bodzale 2.
Hozzavalok: Erett, feketes bodzabogyo - tetszes szerinti mennyisegben
Elkeszitese: A szaratol megtisztitott bogyokat tiszta porcelanedenyben, letakarva egy napig huvos helyen allni hagyjuk. Masnap kilogrammonkent 3 dl vizet raontunk es megfozzuk. A kapott levet gezen keresztulnyomjuk, ujra felforraljuk; - forron uvegekbe toltjuk, legmentesen lekotjuk, szaraz gozben kihutjuk.
Bodzaszorp 1.
4 liter szorphoz
Hozzavalok: 10 db tenyernyi, teljesen kinyilt bodzavirag (1 cm-es szarral), 1 nagy ledus citrom, 1 kg kristalycukor, 2 evokanal ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkaskanal natrium benzoikum, 1 mokkaskanal so. Idoigenyes.
Elkeszitese: A bodzaviragot lerazzuk, hogy az apro rovarok kiropuljenek belole. Vizsugar alatt, szuroben egyenkent megmossuk, ugyelve arra, hogy ne nagyon torjuk ossze. Egy otliteres, szeles szaju befottesuveg aljan elhelyezzuk a viragokat, majd raszorjuk a cukrot. A citromot forro vizben megmossuk, letorolgetjuk, es egeszen vekony karikakra vagjuk. Ratesszuk a cukorra, raszorjuk a citromsavat, raontjuk az ecetet es 4 liter, elozoleg felforralt es teljesen kihutott vizet. Alufoliaval vagy foliaval lazan befedjuk. (Nem kell lekotni.) Ot napon keresztul naponta tobbszor - lehetoleg muanyag keverokanallal - megkeverjuk. A cukornak teljesen fel kell oldodnia a leben. Utolso nap nagyon finom szuron atszurjuk. Kiforrazott, lehetoleg hosszu nyaku uvegekbe toltjuk, de csak othatod reszig. Minden egyes uvegbe keshegynyi tartositoszert szorunk, es azonnal ledugaszoljuk. Ha csak ket-harom honapra akarjuk eltenni, akkor azonmod a kamra legsotetebb polcara allithatjuk, ha azonban egesz telen szeretnenk belole fogyasztani, akkor nedves gozben csiratlanitsuk. Megjegyzes: A tartositoszert es a citromsavat gyogyszertarakban vasarolhatjuk meg. A bodzaszorpot sima vagy asvanyvizzel uditoitalkent, tejjel turmixitalkent fogyasztjuk. 1 resz szorp, 6-7 resz viz (tej) aranyban tanacsos keverni.
Bodzaszorp 2.
Elkeszitese: 5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszunk, es ha forr, beledobunk kb. 38-40 db bodzaviragot, es levesszuk a tuzrol. Masnap 3 db citromot belekarikazunk 5,5 dkg borkosavat es 7 g natrium-benzoatot teszunk bele, igy hagyjuk allni 1 napig. Leszurjuk, es uvegekbe tesszuk.
Bodzaszorp 3.
Keszitheto a viragjabol es a bogyojabol. A bodzaviragszorpot az erdeiszeder-szorphoz hasonloan keszitjuk el.
Elkeszitese: A bodza bogyojabol igy keszitunk szorpot: a szararol leszedett bogyokat megmossuk, lecsopogtetjuk, kipreseljuk, a maradekot vizzel atgyurjuk, ujra kipreseljuk. Minden liternyi kapott lehez 40 dkg cukrot veszunk, es ket ora hosszat fozzuk, lassu tuzon. Uvegekbe ontjuk, kigozoljuk - a forrastol szamitott 20-25 percig -, es felhasznalasig huvos helyen tartjuk.
Bodzaszorp 4.
En sosem mosom le elotte a viragokat, mert akkor a viragport is kimosnam belole, es akkor sokkal "halvanyabb" lesz az ize a szorpnek. olyan helyen szedem a bodzaviragot, ahol nem jarnak autok, nem lesz poros. Igy mosas nelkul is felhasznalhato lehet, hogy egy-ket pici bogar is lesz benne, de a vegen ugyis atszurjuk, igy nem fognak a bogaracskak a szorpben uszni, a viragokat, citromkarikakat en tobb napig is aztatom
Hozzavalok: 12 db virag, 1,5 l viz, 2 kg cukor, 4 dkg citromsav
A viragot le kell mosni. Egy ejszakara beaztatni a 1,5 l vizbe, majd szitan at kell szurni. A cukrot es a citromsavat hozzaadjuk a vizhez, es addig kell kevergetni, amig a cukor teljesen felolvad. Ez tobb napig is eltarthat. Ha a cukor elolvadt uvegekbe kell tolteni. Lezarva sokaig elall.
Bodzaszorp 5.
50 darab viragot egy 5 literes befottesuvegbe teszunk. Erre 4 1,5 kg cukor, 2-4 karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehutott vizzel teletoltjuk, majd 3 napig - idonkent megkeverve- erlelni hagyjuk. A negyedik napon leszurjuk. Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig forraljuk, majd uvegekbe toltjuk, es a tetejere szalicilt, vagy Na-benzoatot teszunk.
Bodzaszorp telire 1.
Hozzavalok: 10-12 tenyernyi bodzavirag, 2 kg cukor, 6 liter viz, 1,5 dkg borkosav, ugyanennyi citromsav.
A bodzaviragokat egyenkent vizbe martjuk, majd lecsepegtetjuk. Egy nagy edenybe 2 kg cukrot felfozunk 6 liter vizzel, ha kihult elkeverjuk a citromsavval, a borkosavval es a viragokra ontjuk. 3-4 napig huvos helyen allni hagyjuk, majd leszurjuk es belekeverunk 1 kaveskanal szalicilt (tartositoszert). A szorpot uvegekbe toltjuk, es huvos helyre tesszuk.
Higitva, hutve fogyasztjuk.
Bodzaszorp telire 2.
Hozzavalok: 4 dg borkosavat feloldunk 1,5 liter vizben, beleaztatunk 20 dg bodzaviragot (kocsany nelkul), 12-24 orat aztatjuk.
Elkeszitese: Szirupot keszitunk 2,5 kg cukorbol es 5 liter vizbol. A leszurt bodzahoz keverjuk, uvegekbe toltjuk.
Bodzaszorp viragbol
Hozzavalok: Erett bodzabogyo es ugyanolyan sulyu cukor.
Elkeszitese: A bodzat lebogyozom, es par napra lefedve allni hagyom. Levet kinyomkodom, leszurom es a cukorral surure fozom. Forron szaraz uvegekbe toltom, majd szaraz dunsztba teszem.
Bodzaviragle
Elkeszitese: Szedjunk le 5-6 fej tenyernyi meretu feher bodzaviragot. Ugyeljunk arra, hogy akkor gyujtsuk, amikor a legtobb sarga viragpor van rajta, mert ez adja az ivole sajatos muskotalyos izet es illatat. A viragfurtoket tordeljuk le a kozos szarrol, majd egy tesztaszuroben hideg vizzel alaposan mossuk at. A megtisztitott viragot tegyuk egy 3 literes uvegbe, es ontsunk ra 2,5 liter elozoleg felforralt, es langyosra hult vizet. Keverjunk bele 20 dg mezet es 1 dl citromlevet, majd lefedve allitsuk az uveget huvos helyre. 2-3 napig aztassuk ugy, hogy naponta legalabb egyszer keverjuk at. Vegul szurjuk le, es toltsuk palackokba.
Bodzaviragle mezzel
Elkeszitese: Szedjunk le 5-6 fej tenyernyi meretu feher bodzaviragot. Ugyeljunk arra, hogy akkor gyujtsuk, amikor a legtobb sarga viragpor van rajta, mert ez adja az ivole sajatos muskotalyos izet es illatat. A viragfurtoket tordeljuk le a kozos szarrol, majd egy tesztaszuroben hideg vizzel alaposan mossuk at. A megtisztitott viragot tegyuk egy 3 literes uvegbe, es ontsunk ra 2,5 liter elozoleg felforralt, es langyosra hult vizet. Keverjunk bele 20 dg mezet es 1 dl citromlevet, majd lefedve allitsuk az uveget huvos helyre. 2-3 napig aztassuk ugy, hogy naponta legalabb egyszer keverjuk at. Vegul szurjuk le, es toltsuk palackokba.
Ez a rendkivul finom es erelmeszesedes ellen is hatasos ital hutoszekrenyben kb. 1 hetig, legmentesen lezarva pedig max. 2 hetig tarthato el. A bodzaviragbol keszult ivolevet a dzsemeknel leirt modon hosszabb idore is tartosithatjuk. Ebben az esetben szamolnunk kell azzal, hogy a felforralas kovetkezteben az ivole C- vitamin-tartalma jelentos mertekben csokkenni fog. Ez azonban elkerulheto, ha nem ivolevet, hanem szorpot keszitunk a bodzaviragbol, es lefagyasztjuk. Szorpkeszites eseten azonos mennyisegu vizhez - egy 5 literes uvegben - otszor annyi nyersanyagot adjunk. Ez a suru le egyebkent magas meztartalma kovetkezteben az egycsillagos hutoszekreny melyhuto-tereben meg nem fagy meg. Normal hutoterben a szorp idenyjellegu fogyasztas eseten sem tarolhato, mert magas novenyianyag-tartalma miatt 1-2 nap utan erjedesnek indul. Fogyasztaskor negyszeres mennyisegu, szobahomersekletu asvanyvizzel higitsuk.
Amennyiben nincs fagyasztoszekrenyunk, es kenytelenek vagyunk tartositoszert alkalmazni, feltetlenul keruljuk a szalicilsav hasznalatat. Helyette keverjunk az aztatovizbe literenkent 0,1 dg (1 csapott mokkaskanal) natriumbenzoatot, es a palackokat hokezeles nelkul zarjuk le. Ha a benzolsavat mindjart az elejen hozzakeverjuk a vizhez, akkor 5-6 napig is aztathatjuk, igy meg athatobb ize lesz a szorpnek. Mellekesen megjegyezve letezik egy meg kevesbe artalmas tartositoszer, a kaliumszorbat, amelyet egyelore csak az ipar hasznal, kereskedelmi forgalomban nem kaphato.
Bodzaviragszorp 1
Hozzavalok: kb. 10 tenyernyi, teljesen kinyilt bodzavirag 1 cm-es szarral, amit lerazok a bogaraktol, es ovatosan, de alaposan megmosok folyo csapviz alatt, 1 nagy ledus citrom, 1 kg cukor, 2 ek ecet, 3 dkg citromsav, 1 mk natriumbenzoat, 1 mk so
Egy otliteres befottes uveg aljara teszem a viragokat, a citromot egeszen vekonyra folszeletelem, es ugy teszem a viragra, hogy a szeleteleskor kifolyt levet is raontom. 4 liter vizbe a cukrot beleontom, es szirupot fozok belole. Felforralom, lehutom, belekeverem az ecetet, sot, citromsavat, majd a viragokra ontom. Az uveget lazan foliaval lefedem (nem kell lekotni). Ot napon keresztul erlelem a viragokat a szirupban. Csodalatos latvanyt nyujt! Es nagyon finom az illata! Suru szovesu szuron atszurom, es kiforrazott hosszu nyaku uvegekbe ontom, de csak kb. othatod reszig. Minden uvegbe keshegynyi tartositoszert szorok, es azonnal lezarom. Ha 2-3 honapon belul elfogy, akkor nincs tobb teendo, sotet, huvos helyre allitom az uvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiseget keszitek, akkor mindenkepp nedves gozben csiratlanitom, igy egesz telen is elall. Nagyon finom, es nagyon egeszseges!
Bodzaviragszorp 2
Hozzavalok: 4 tanyer bodzavirag, 1 liternyi forro viz, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav.
A viragtanyerokat jol kirazom a rovaroktol, egy talba teszem, leontom forro vizzel, beleteszem a cukrot es a citromsavat, es jol felkeverem. Szobahomersekleten 24-48 orat allni hagyom, mikozben idonkent megkeverem. Ezutan a szorpot egy szuron, vagy kendon atszurom, felfozom, kicsi elomelegitett uvegekbe toltom, es jol lezarom. Sotet, huvos helyen tarolom.
Tipp: A megkezdett uvegeket hutoszekrenyben tarolom.
Udito ital bodzaviragbol
Hozzavalok: 6-7 tenyernyi bodzavirag, kb. 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompotlo.
Elkeszitese: Egy otliteres uborkasuvegbe beletesszuk a cukrot, a vastagabb levelbordairol leszedett bodzaviragokat, melyeket elozoleg hideg vizzel leoblitettunk, a hejastol vekony karikara vagott citromot es a citrompotlot. Annyi hideg vizzel ontjuk fel, hogy az uveg tele legyen. Elkeverjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd az uveg szajat egy tanyerkaval letakarjuk, es az egeszet egy-ket napig allni hagyjuk. Azutan leszurjuk, a levet uvegekbe toltjuk, es szodavizzel higitva vagy a nelkul is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az uvegeket hideg pincebe vagy a hutoszekrenybe tesszuk, a le nehany nap mulva - ha melegebb helyen all, akkor hamarabb - gyengen erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az ize. Ha nagyobb mennyiseget keszitunk, es tovabb akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vizzel fozzuk fel, forrazzuk le a viragokat, azutan tegyuk bele a citromot es citrompotlot, letakarva hagyjuk egy-ket napig allni, majd szurjuk le. Az uvegekbe toltott le tetejere tegyunk egy mokkaskanalnyi benzoesavas natriumot, majd az uvegeket dugaszoljuk le, es tegyuk hideg helyre. Hasznalatkor az uveg tetejerol egy ujjnyit ontsunk le, ebben tomenyen van a konzervaloszer, a tobbit pedig jol lehutve, esetleg szodavizzel higitva fogyasszuk. Ha bodzaszorpot keszitunk, akkor ehhez a vizmennyiseghez dupla mennyisegu bodzaviragot, citromot, citrompotlot es 2 kg cukrot vegyunk. Az uvegekbe toltott, leszurt le tetejere tegyunk egy mokkaskanalnyi benzoesavas natriumot, kossuk le vagy dugaszoljuk be erosen, es 10-15 percig gozoljuk. A bodzabol keszult udito italnak, szorpnek olyan az ize, mint a muskotalyos mustnak.
Bodzakocsonya 1.
Hozzavalok: 1 kg bodzabogyo, 5 dl viz, minden liter attort lehez 80 dkg cukor
Elkeszitese: A megtisztitott bodzat vizzel leontve addig fozzuk, amig a szemek szetfonek. Attortjuk, megmerjuk, es a cukrot hozzateve addig fozzuk, amig a tanyerra csoppentve azonnal megkocsonyasodik. Uvegekbe toltjuk, es szaraz gozbe tesszuk.
Bodzakocsonya 2.
Elkeszitese: 2 liter frissen fozott bodzale, 2 kg cukor, 2 kg birsalma, 1 db citrom reszelt heja es leve a kovetkezo modon elkeszitve: a birsalmat megmossuk, cikkekre vagjuk, es annyi vizet ontunk ra, hogy ellepje. Kozepes tuzon egy oran at, fozzuk, majd paradicsompasszirozon vagy suru szitan attorjuk. Az igy nyert birsalmalehez hozzaadjuk a bodzalevet, cukorral dusitjuk, es kozepes tuzon addig fozzuk, mig kocsonyaszeru anyagot nem kapunk. Amikor kesz, hozzaadjuk a citrom reszelt hejat, a citrom levet, es aszpikos formaba ontve vagy szeles szaju uvegbe merve hagyjuk kihulni, s utana fogyasztjuk.
Bodzalekvar 1.
Elkeszites: 70 perc Nehezseg: 1
Alapadag: 1 kg bodzaszem, 30 dkg cukor, fel rud vanilia, 1/2 citrom karikara vagva.
Elkeszitese: A befozo edenybe 1 dl vizet toltunk, beleontjuk a megmosott, lecsopogtetett bodzabogyokat es felforraljuk. Ha forr, beleadjuk a tobbi hozzavalot, es allandoan kevergetve 45-50 percig fozzuk. Aprobb uvegekbe rakjuk, az uvegeket a szokott modon lezarjuk, es szaraz dunsztba tesszuk.
Bodzalekvar 2.
Elkeszites: 70 perc Nehezseg: 1
Hozzavalok: minden kilo gyumolcspephez 25 dkg cukor, fel citrom leve.
Elkeszitese: Az erett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsopogtetjuk, majd a befozo edenybe rakva osszetorjuk (krumplinyomoval). Idonkent kevergetve fel oraig fozzuk. Atpasszirozzuk, hozzaadjuk a szukseges cukrot es a citromlet. Kb. 20 percig fozzuk allandoan kevergetve. Aprobb uvegekbe rakjuk, az uvegeket a szokott modon lezarjuk, es szaraz dunsztba tesszuk.
Bodzalekvar 3.
Elkeszitese: Tetszoleges sulyu leszemezett, erett bodzaszemeket felfozunk, majd atpasszirozunk. Lemerjuk es visszatesszuk fozni, s minden kilora 800-1000 g cukrot keverunk bele. Kerulhet bele zselesito befozoszer is. Kisebb uvegekbe toltjuk. Szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.
Bodzalekvar 4.
Elkeszitese: 4 kg erett bodzabogyot alaposan megmosunk, majd szemezzuk. 2,5 kg cukorbol, felliternyi vizbol szirupot keszitunk, es a forro cukoroldatba belehelyezzuk a bodzabogyot. Kozepes tuzon addig fozzuk, amig a surusodesi folyamat meg nem indul. Elomelegitett uvegekbe merve a tetejet tartositoszerrel kezeljuk, es lezarjuk. 80°C -on 30 percig hokezeljuk, es kihules utan szaraz helyen taroljuk.
Bodzalikor 1.
1 kg bodzat leszemezunk, es uvegbe teszunk. Leontjuk 1 liter tiszta szesszel, es ket hetig naponta razogatjuk. Masfel liter vizben felfozunk fel kilo cukrot, hozzaadunk szegfuszeget, fahejat es egy citrom reszelt hejat. Osszekeverjuk az alkoholos gyumolccsel, es ket napig pihentetjuk. Leszurjuk, palackozzuk, es 3-4 honapig pihentetjuk. Oszre fogyaszthato.
Bodzalikor 2.
Elkeszitese: 1 kg bodzabogyot alaposan megmosunk, szemenkent valogatunk, es uvegbe helyezzuk. 1 liter 96%-os alkoholt ontunk ra, es ket heten at, pihentetjuk ugy, hogy naponta felrazzuk, illetve megkeverjuk. Masfel liter vizben fel kg cukrot fozunk, szegfuszeget, darabos fahejat es egy citrom reszelt hejat adjuk hozza, es az egeszet az alkoholos bodzabogyohoz keverjuk. Ket napig pihentetjuk, es utana vaszonruhan at lecsepegtetjuk. A letisztult levet uvegekbe toltjuk, lezarjuk, es 3-4 honapi pihentetes utan, amikor beerett - illetve a molekularis folyamatok befejezodtek- fogyaszthato.
Bodzavirag-ecet
Hozzavalok: Bodzavirag, feherborecet.
Elkeszitese: Egy szeles szaju uveget megtoltok bodzaviraggal, es teljesen teletoltom feherborecettel. Gondosan lezarom es 2-3 hetre huvos, sotet helyre teszem. Ekkor atszurom egy masik uvegbe. Salatakhoz hasznalom.
Bodzaviragos cseresznyelekvar
Hozzavalok 2 kg cseresznye 1 kiskanal citromsav, 1 kg befozocukor 4-5 tenyernyi bodzavirag
A cseresznyet leszarazzuk, kimagozzuk, es labasba szorjuk. A citromsavat, a befozocukrot hozzaadjuk, es folyamatosan kevergetve 10-15 percen at forraljuk. A fozes utolso perceben a szararol lecsipkedett, megmosott bodzaviragokat is beletesszuk, majd forron, fertotlenitett uvegekbe merjuk. Gondosan lezarjuk, es szarazgozben hagyjuk kihulni. A bodzavirag kituno aromat ad a nem tul jellegzetes izu cseresznyenek.
Bodzavirag-pezsgo
Rozsdamentes fazekban 5 liter vizhez 750 g cukrot adunk 1/4 l borecet tarsasagaban. Kb. 5 karikara vagott citromot. 12-15 db jol fejlett, szarak nelkuli bodzaviragot, kis csomoba kotott meg nem viragzo szagosmuget adunk hozza. Az egeszet jol osszekeverjuk. Kb. 1/2 ora utan a szagosmuget kivesszuk a folyadekbol. Ezutan a pezsgoalapanyagot 8 napig allni hagyjuk, de mindennap egyszer megkeverjuk. Ha az eloirt ido letelt, leszurjuk, es tisztara mosott pezsgospalackokba toltjuk. Ledugaszoljuk, es a dugot drotkosarral lekotjuk. 14 napi huvos helyen valo erleles utan fogyaszthato az ital.
Bodzas szilvadzsem
Ha keves a szilvank, kiprobalhatjuk ezt a kulonleges bodzabogyoval, dioval gazdagitott dzsemet. A kimagozott, feldarabolt szilvat egy tepsibe ontve sutoben addig sutjuk-paroljuk, amig levet nem enged. Ekkor negyedresznyi megtisztitott erett bodzabogyot szorunk ra, megcukrozzuk, es diobellel gazdagitjuk. Kis langgal addig sutjuk, amig jol besurusodik. Kozben termeszetesen tobbszor megkeverjuk. Frissen, de telire csipetnyi tartositoszerrel, uvegben elteve is finom. Kulonleges ize, gyonyoru szine miatt kulonleges csemege.
Elkeszitesi ido: 2 ora.
Üdvözlet
Névnap
Barátok, ismerősök oldalai látogass el honlapjukra: