Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)
A túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.
1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.
2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.
3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.
4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.
5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
Hozzávalók: burgonya, vastag hasábokra vágva fokhagymagerezdek, héjasan kevés olívaolaj kakukkfű só Elkészítés: Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, majd beleszórjuk a burgonyát, a héjas fokhagymagerezdeket, majd megszórjuk kakukkfűvel és sóval, összeforgatjuk, Kevés vizet öntünk a krumpli alá. Tetszés szerint puhábbra vagy ropogósabbra sütjük. Megjegyzés: Ne sajnáljuk belőle a fokhagymát! A fokhagyma a héjában istenien megpuhul és átsül, miközben a burgonyának is átadja az aromáját. Finom, ha egy kis barbecue fűszerkeverékkel is megszórjuk a burgonyát, de anélkül is nagyon ízletes. Keményítőnapra nagyon megfelel.
2006.05.09. 17:45
Gombás tészta
Hozzávalók: hagyma olaj pirospaprika só gomba tészta mustár tejföl majonéz sajt Elkészítés: Főzzünk egy szimpla gombapörköltet (ki hogy szokta). Ha elkészült, ízlés szerint keverjünk hozzá tejfölt, majonézt és mustárt. Ezután már mehet is a tésztára, sajttal is megszórhatjuk (de anélkül is nagyon finom). Megjegyzés: Ez egy nagyon izgalmas étel, ugyanis minden alkalommal más és más ízű lehet, attól függően, hogy tejfölből, majonézből vagy mustárból teszünk-e bele többet. Az én kedvencem az a változat, ha a mustár érződik ki a legjobban a hozzávalók közül.
Sertés, vagy borjúvelő, só, tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj a kisütéshez. A velőket megmosom, eltávolítom az esetleges koponyacsontszilánkokat, lehártyázom, rózsákra szedem, sózom, majd a szokásos módon panírozom (liszt, felvert sózott tojás és zsemlemorzsa). Az olajat felforrósítom és szép aranysárgára sütöm benne a velőrózsákat. Bármilyen burgonyával, vagy rizzsel és tartármártás-sal tálalom.
2006.02.05. 12:41
Úgy gondolom, egyre kevesebb időnk jut a háztartásra. Különféle külföldről érkező import szeméttel árasztanak el. Szeretném ajánlani, hogy konyháitokat idény zöldségekkel, gyümölcsökkel töltsétek fel. Kerüljétek a kínai és thaiföldi babot,taiwani tojást stb.Fogyasszatok egészséges, tápláló magyar ételeket. Igyekezz mindig friss árut beszerezni.
Téli napokban egyszerű, gyorsan elkészíthető étel pl. a húsos káposzta. A szeletelt káposztát rétegezd ldalassal vagy más általad kedvelt hússal. Sózd, borsozd, adj hozzá 1db babérlevelet, majd öntsd fel paradicsomlével, hogy ellepje. Dúsíthatod 1 marék árpakásával /gersli/ .Főzési idő kb. 1óra.Jó étvágyat!
Szeretném még ajánlani az alábbiakat kamrád feltöltéséhez: sárgaborsó, szárazbab, hajdina, lencse, tarhonya, lebbencs, lila hagyma,stb. Sorolhatnám, de hátha untat.Így nem folytatom.
Érdemes böngészni,az ősmagyarjaink táplálkozási kultúrájában.
2006.01.01. 10:02
Kekszes almás
1kg alma, 40dkg kristálycukor, 3 csomag háztartási keksz,1l vÍz ezt megfőzni majd krumplinyomóval jól össze törni.Utána 4 csomag vanÍlia pudingot kevés vÍzzel csomómentesre keverni és ezt az almával összefőzni.Ráönteni a tepsiben egymás mellé lerakott kekszre.Utána a tetejére is kekszet teszünk.Végül leönteni csokoládémázzal.
Előkészítés: A lencsét megmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és 3 óra hosszat áztatjuk. A répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk. Elkészítés: Áztatás után a lencsét leszűrjük, majd annyi vízbe amennyi ellepi, a hagymával és sárgarépával feltesszük főni. Lefedjük, és a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sárgarépát kivesszük, a lencsét turmixgépben simára összetörjük. A rizst forró sós vízbe tesszük, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és tálalásig melegen tartjuk. Az ételízesítőt két liter vízzel felforraljuk. A tejet kis lábasba öntjük és felmelegítjük. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Belekeverjük a lencsepürét, felöntjük a levessel és a tejjel, majd habverővel simára keverjük és jól felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tejszínt simára keverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe és a rizzsel tálaljuk. Már nem forraljuk tovább. Melegen finom.
2005.12.27. 19:33
Éjféli lencseleves
Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg lencse, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors
Előkészítése: az étel készítését megelőző nap a megmosott lencsét beáztatom. A gombát megtisztítom és felszeletelem, a meghámozott hagymát apróra vágom.
Elkészítése: a lencsét leszűröm, másfél liternyi friss vízben puhára főzöm, majd turmixgép poharában pépesre zúzom. Fazékban az olajon megfuttatom a hagymát, beleöntöm a lencsepürét és hozzáteszem a gombaszeleteket. Sóval, borssal fűszerezem. Felforralom és 10 percig főzöm. Végül a kevés levessel simára kevert tejföllel összeforralom. A húsevők tegyenek bele lángolt kolbászt!
2005.10.24. 17:43
PÁRIZSI SAJTMÁRTÁS Végy 3 dkg krémsajtot, 4 dkg tehéntúrót, 1 csomó petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 1 dl tejet, szerecsendiót, őrölt fahéjat, pirospaprikát, curryt, borsot, sót. Az áttört tehéntúrót a krémsajttal, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel keverd simára . Majd apránként adj hozzá annyi tejet, hogy egy közepesen sűrű krémet kapj. A felsorolt fűszerekből apránként adagolva - és sűrűn kóstolva - keresd meg a neked szimpatikus ízt.
2005.10.24. 17:41
OXFORDI HÚSPOGÁCSA
Darált marhahúst gyúrj össze harmadannyi főttkrumplival, s minden fél kiló húshoz adj még egy tojást. Ezt a masszát ízesítsd reszelt vöröshagymával, sóval, borssal, majd gyúrj belőle kis pogácsákat. Egy-egy hosszú, vékony húsosszalonna-szeletet tekerj minden pogácsára (a rögzítéshez használj fogpiszkálót), s már mehetnek is sülni a rostélyra.
2005.10.24. 17:33
Zsebes karaj
A kicsontozott, de még egybe levő rövidkarajba, az egyik végétől egy fél szeletvastagságnyi távolságra – éles és hegyes késsel – szúrj egy „zsebet“, majd vágd le a szeletet. (Ezt követően megint zseb- és szeletvágás következik, amíg tart a hús.)
A füstölt szalonnát kockázd fel, s egy serpenyőben tedd a tűzre. Ha már kiengedte a zsírja javát, add hozzá az apróra vágott hagymát és káposztát is. Sózd, borsozd, s együtt pirítsd, amíg a káposzta megpuhul, sőt egy pici színt is kap. Ezzel a keverékkel töltsd meg a gyengén kiklopfolt, s gyengén besózott (zsebes) hússzeleteket. (A töltőnyílást hústűvel, vagy fogpiszkálóval a legegyszerűbb lezárni.) A húst a klasszikus módon panírozd, s bő forró olajban süsd pirosra.
8 szeletnyi karaj (egyben)
40 dkg savanyú káposzta
2 közepes vöröshagyma
5-15 dkg füstölt szalonna
bors
só
tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj (a sütéshez)
2005.10.24. 17:32
Töklekvár
2 kilónyi tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, egy fél rúd vaníliával, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Végül ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még kb. 20 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Mogyorós sajtgolyó
A lereszelt sajtot dolgozd össze a túróval és a sörrel, s keverj hozzá annyi (1-2 kanálnyi) mogyorót, hogy még könnyen formázható masszát kapj. Borsozd meg, s - ha még kell - sózd is. A masszából (nedves kézzel) formázz kis golyókat, azokat forgasd bele a mogyoró-darálékba, s mindegyikbe szúrj egy fogpiszkálót, vagy egy fél szál ropit. A golyókat tálalás előtt tedd jégszekrénybe, hogy jól megdermedjenek.
10 dkg márványsajt
10 dkg juhtúró
3 evőkanálnyi sör
darált mogyoró
őrölt fehérbors
só
Zsebes karaj
A kicsontozott, de még egybe levő rövidkarajba, az egyik végétől egy fél szeletvastagságnyi távolságra – éles és hegyes késsel – szúrj egy „zsebet“, majd vágd le a szeletet. (Ezt követően megint zseb- és szeletvágás következik, amíg tart a hús.)
A füstölt szalonnát kockázd fel, s egy serpenyőben tedd a tűzre. Ha már kiengedte a zsírja javát, add hozzá az apróra vágott hagymát és káposztát is. Sózd, borsozd, s együtt pirítsd, amíg a káposzta megpuhul, sőt egy pici színt is kap. Ezzel a keverékkel töltsd meg a gyengén kiklopfolt, s gyengén besózott (zsebes) hússzeleteket. (A töltőnyílást hústűvel, vagy fogpiszkálóval a legegyszerűbb lezárni.) A húst a klasszikus módon panírozd, s bő forró olajban süsd pirosra.
8 szeletnyi karaj (egyben)
40 dkg savanyú káposzta
2 közepes vöröshagyma
5-15 dkg füstölt szalonna
bors
só
tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj (a sütéshez)
Krumplis túrós lepény
Először a kelt tésztát állítjuk össze. 1 dl langyos tejjel, egy kanál cukorral, 2 dkg élesztővel és 3 evőkanálnyi liszttel kovászt készítünk. 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és egy csipetnyi sóval elkeverünk, majd hozzáöntünk 2 dl langyos tejet. 1,5 kg lisztet megszitálunk, hozzáadjuk a kovászt és a tejes keveréket. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta, majd hozzáöntünk 6 dkg olvasztott margarint, s azzal szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük. Közben elkészíthetjük a tölteléket. 1 kg burgonyát megfőzünk, megtisztítunk és áttörünk. Miután kihűlt, elkeverjük 2 dl tejföllel, 1 tojással, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és 25-30 dkg túróval. A megkelt tésztát elnyújtjuk egy (margarinnal kikent) tepsi aljában, ráöntjük a tölteléket, és a tetejét megkenjük elhabart tojássárgájával, végül – lehetőség szerint kemencében – megsütjük.
2005.10.24. 17:31
Gombával töltött tök
Hozzávalók: 2 kicsi (tölteni való) tök, 35 dkg gomba, 3 keménytojás, 2 evőkanál zabpehely, 1 nyers tojás, 1 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, só, egy kiskanálnyi pirospaprika, pár csepp ecet.
Két evőkanál olajban, fedő alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megsózzuk. Két deciliter vízzel felengedjük, és egy óráig pároljuk, hogy a hagyma szétfőjön. Ezután zsírjára sütjük és a megtisztított, felszeletelt gombát beletéve addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte. A tűzről levéve hozzáadjuk a zabpelyhet, egy evőkanál tejfölt, a nyers tojást és a kockára vágott kemény tojásokat. Ha kell, utána sózzuk. Közben a tököket meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és forrásban lévő ecetes vízbe téve öt percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A harmadik kanál olajjal kikent tálba a tököket üregükkel felfelé belerakjuk, a gombás töltelékkel megtöltjük, majd a maradék tejföl és egy nyers tojássárgája keverékével leöntjük. Végül a sütőben megsütjük.
2005.09.25. 17:01
Pudingtál babapiskótával
Hozzávalók: 1-1 csokis és vaníliás puding, 1 csomag babapiskóta (már tallérban is lehet kapni) , 1 l tej, kevés kávé vagy cappuccino, cukor a puding elkészítéséhez
A pudingokat külön-külön megfőzzük. Egy tál aljára letesszük a babapiskóta egy részét, amit meglocsolunk az édes és meleg kávéval (cappuccinóval), ráöntjük a csokis - vagy tetszőlegesen a vaníliás - pudingot, majd újra babapiskotát teszünk, amit előzőleg kávéba mártunk, erre öntjük a maradék pudingot, és a piskóta maradékával díszítjük. Tetszőlegesen lehet gyümölcspudinggal készíteni, és gyümölcsszirupba mártani a piskótákat. Érdemes kipróbálni, mert olcsó és nem időigényes.
2005.09.25. 16:57
Héjában sült krumli lilahagyma-mártással
Hozzávalók: 10-12 db közepes burgonya, 2-3 fej lilahagyma, 2 dl telföl, 1 mkk só, vaj/margarin/libazsír
A burgonyákat alaposan megmossuk, szárazra törüljük, majd előmelegített sütőben héjában megsütjük. A lilahagymát nagyon apróra daraboljuk (zöldségreszelőt használva), sózzuk, majd a telföllel összekeverjük. A megsült krumplit tálaláskor félbevágjuk, a tetejére vajat/margarint/libazsírt kenünk, s egy-két kanál lilahagymasalátát rakunk rá. Megjegyzés: Forralt borral vagy teával kitűnő vacsora.
2005.09.25. 16:52
Borzas sertésszelet
Hozzávalók: 0,5 kg sertéskaraj, 30 dkg burgonya, 3 db tojás, 30 dkg liszt, só, 15 dkg sajt, tejföl, olaj Sűrű palacsintatésztát készitünk, amibe belereszeljük a nyers burgonyát. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, vagy ételizesitővel fűszerezve még finomabb. A húst először lisztbe, majd a burgonyás palacsintatésztába mártjuk, majd forró olajban kisütjük. Közvetlenül tálalás előtt kezdjük el sütni, frissen az igazi. Tálaláskor sajttal megszórjuk és tejföllel meglocsoljuk.
2005.09.25. 16:48
Csirkemell hagymás sajtmártással
Hozzávalók: 2 db nagy csirkemell, 30 dkg újhagyma (vagy póré, 15 dkg ementáli sajt, 2 dl tejföl, 2 ek vaj, 2 tk mustár, só, bors, olaj A hagymát nagyobb karikákra vágjuk. A csirkemellekről lefejtjük a bőrt, és a csontot. A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal beszórjuk. Kevés olajat forrósítunk, a húsokat hirtelen megsütjük benne, majd egy vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. Egy másik edényben a vajat felhevítjük és megdinszteljük benne a hagymát. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejfölt, sóval, borssal és mustárral ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. Ezt a mártást kenjük a hússzeletek tetejére. A tálat lefedve, forró sütőbe toljuk 20-25 percre, majd tetejét levéve szép pirosra sütjük. Párolt rizzsel, vagy zöldséggel, paradicsomsalátával tálaljuk.
A megmosott,megtörölt csirkemellet nagy kockákra vágjuk.A megtisztított sárgarépát ferdén felszeleteljük.A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, cikkekre,ill. szeletekre vágjuk. A húskockákat a felforrósított olajon,kevergetve 8-10 percig pirítjuk.Sóval, borssal ízesítjük.Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát,a hagymacikkeket és a fokhagymaszeleteket,majd kb. 3 percig együtt sütjük.Felöntjük a tyúkhúslevessel és a tejszínnel.Felforraljuk,majd belevegyítjük a kevés hideg vízben csomómentesen elkevert étkezési keményítőt,és összeforraljuk. A bazsalikomot megmossuk,leveleit lecsipkedjük.A tejszínes csirkéhez adjuk, és 10 percig főzzük.Sóval,borssal tetszés szerit fűszerezzük.Fehér kenyér és párolt rizs illik hozzá.
Ötletünk:A csirkemellfilé porhanyósabb és ízletesebb lesz,ha a felhasználás előtt egy éjszakán át fokhagymás tejben áztatjuk.
Elkészítési idő:kb.40 perc,adagonként kb. 2430 j(580 kal.) tartalmaz
Az átszitált lisztet a feldarabolt hideg vajjal, 4 dkg cukorral, csipetnyi sóval és 2 ek hideg vízzel omlós tésztává összegyúrjuk. Folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A kimagozott szilvát vékony cikkekre vágjuk. Lábosban 1,5 dl almalevet 7,5 dkg cukorral felforralunk. A zseléport a maradék almalében feloldjuk, majd a forró almalébe vegyítjük. Hozzáadjuk a szilvát, és állandó keverés mellett, a forrástól számított kb. 1 percig főzzük. A kompótot hűlni hagyjuk. 30 dkg marcipánt a tojással és a maradék cukorral krémesre keverünk. Két réteg folpack között a maradék marcipánt 26 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Lisztezett deszkán a tésztát is 26 cm-es lappá nyújtjuk, majd margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába fektetjük. Ráhelyezzük a marcipánlapot, és villával megszurkáljuk. A marcipánmasszát nyomózsákba töltjük és a marcipánlap szélére körben apró halmokat nyomunk. A tortát előmelegített sütőbe, a legalsó sínre toljuk, és 175 fokon 10 percig sütjük. Alufóliával letakarjuk, majd ugyanazon a hőfokon további 10 perc alatt készre sütjük. A formában rácsra téve kihűtjük. Végül ráhalmozzuk a kompótot, és körben porcukorral meghintjük.
2005.09.25. 16:34
1 napos uborka receptje
(1 nap múlva kész) 5 literhez
2,5-3 kg. uborkát bevagdosunk
üvegbe tesszük, majd erre öntjük a levet:
2 liter vizet felforralunk
+ 2dl. 20% ecet
(vagy 2, 1/4 dl. 15 %-os ecet)
+ 3 evőkanál só
+ 5-6 púpozott evőkanál cukor
bors, kapor, esetleg babérlevél v- más fűszerek.
Ezeket a vízzel felforraljuk és forrón az uborkára öntjük.
Ha kihűl a hűtőbe tesszük.
24 óra múlva kész. Nagyon finom!
2005.09.23. 09:25
Sertésszeletek párolt lilakáposztával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéskaraj; 4-5 dl csirkehús alaplé; 1 dl fehérbor; 1 dl tejszín; 1,5 ek dijoni mustár; 1 fej vöröshagyma; 2-3 gerezd fokhagyma; ½ fej lilakáposzta; só;
bors; őrölt szegfűszeg; 1 dl bor, vörösborecet; 1 csokor friss zsálya; olaj;
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, kézzel megnyomkodjuk, kicsit megvagdossuk, sózzuk, borsozzuk, és forró olajon sütni kezdjük. Mikor a hús kis színt kapott, felöntjük a húsalaplével, és a fehérborral. A megpuhult húst kiemeljük, és félretesszük. A serpenyőben maradt pecsenyelevet felöntjük tejszínnel, ízesítjük mustárra, és összeforraljuk. A vöröshagymát nem túl finomra vágjuk, és olajon pirítani kezdjük. Sózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A lilakáposztát csíkokra vágjuk, és a hagymára tesszük. Megszórjuk őrölt szegfűszeggel, felöntjük kevés vörösborecettel, borral. Friss zsályalevéllel ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor a káposzta mellé helyezzük a hússzeleteket, és átvonjuk a mustáros mártással.