R E C E P T E K: Kinai leves (Aliz) Hozzavalok: 20 dkg sertescomb, 8 szal ujhagyma, 20 dkg feher kaposzta, 2 ek. olaj, 2 husleveskocka, 2 ek. szojamartas, 10 dkg uvegteszta, keshegynyi gyomberpor. A kaposztat nagyon vekonyra legyaluljuk, a hagymat atlosan vekonyan felszeleteljuk, a hust vekony laskara vagjuk. Olajban eros langon min-dezt 5 percig kevergetve sutjuk. Masfel l vizzel folengedjuk, a husleveskockat beletesszuk es 10 percig forraljuk, kozben szojamartassal es a gyomberrel izesitjuk majd belefozzuk az uvegtesztat is. Uvegtesztat keszithetunk magunk is. Rizslisztbol es vizbol levestesztat gyurunk es cernameteltet keszitunk belole. Csipos savanyu leves Kb 8 fore (Lacas) 40 dkg zsirmentes disznohust gyufaszal (!!) nagysagura felvagni. Hozzaadni 2 evokanal szojamartast, borsot, sot es 2 teaskanal burgonya lisztet. Jol elkeverni, hogy minden husra jusson a paclebol. Ha tul "szaraz" a pac lehet hozzaadni egy kis vizet. Minimum fel orat allni hagyni. 2 db tofu kockat felvagni fel centimeteres kockakra. 15 dkg babuszrugyet centis darabokra felvagni. 25 dkg csiperke gombat, 8-8 db fafulgombat es illatos kinai gombat csikokra vagni 4 tojast kicsit felverni 1 kanal olajjal es csipet soval. Egy nagy fazekba 6 liter vizet onteni, felforralni. 2 db csirkehusleves kockat, 2 db marhahusleves kockat es 1 db fustolthus kockat feloldani. 3 evokanal szojaszoszt, sok borsot (ettol lesz csipos), sot beltenni. Bele a gombakat es ujra felforralni, bele a hust es ujra felforralni, bele bambuszrugyet es ujra felforralni, bele a tofut es ujrafelforralni. A tojast beleonteni ugy, hogy villara csurgatni, hogy szetcsapkodja a tojast cseppekre 2 percig allni hagyni. 10 evokanal gyomolcsecetet beletenni (ha lehet rizsecetet).Bekeverni 5 evokanal burgonya kemenyitot vizzel es lassan hozzaonteni a leveshez ugy, hogy kozben alulrol felfele kevered a levest. Ha osszefort kesz. A tanyerba kiszedes elott 3-4 csepp szezam olajat csepegtettni es aprora vagott zoldhagymat (zoldjevel egyutt) rakni bele. Ha valakinek nem eleg csipos adhat meg hozza borsot vagy ha nem eleg pikans lehet meg hozzatenni ecetet is. Mint latjatok ez egy igazi "mindent bele tehetek" leves.en meg szoktam belefozni babcsirat es uvegtesztat is. Kínai húsleves töltött tésztabatyukkal Elkészítési id: 2 óra. Adagonként 395 kcal-t 22 g fehérjét, 20 g zsírt, 32 g szénhidrátot tartalmaz. Hozzávalók: 4 személyre. A töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg tisztított rák, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 evkanál híg szójamártás, 1 teáskanál sur szójamártás, frissen rölt fekete bors, 2 . 4-5 evkanál víz, 3 újhagyma, 3-4 dkg teáskanál száraz sherry, 1 teáskanál étkezési keményít bambuszrügy, (konzerv) 2 teáskanál szezámolaj, 1 tojássárgája. A tésztához: 15-20 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, 1 tojás, 2-3 evkanál hideg víz, kevés liszt a kisodráshoz. A leveshez: 3-4 kínaikel levél, só, 1 1 l húsleves (lehet kockából), 8 teáskanál mogyoróolaj vagy kukoricaolaj, A tálaláshoz: frissen orölt feketebors, szezámolaj, híg szójamártás. A töltelékhez a sertéshúst kevertálba tesszük. A rákot apróra vágjuk és hozzákeverjük. 2) Ezután hozzáadjuk a soron következ hozzávalókat (fszerek, sherry, keményít), és jól összekeverjük. A vizet kanalanként keverjük hozzá (csak azonos irányba keverjük) majd a tölteléket kézzel jól átgyúrjuk. 3) Az újhagymát megtisztítjuk, és nagyon finom karikákra vágjuk, a bambuszrügyet a dobozból kivéve lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk. A hagyma felét (a másik felét félretesszük díszítéshez) és a bambuszrügyet alaposan összekeverjük a hússal. 20-30 percig állni hagyjuk, majd az olajat is hozzáadjuk. tt a tésztát megtöltenénk, a tojássárgáját is hozzá adjuk a húsmasszához. 4) Miel 5) A tésztához a lisztet és a sót egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk, amelybe
beleütjük a tojást rálocsoljuk a vizet, és az egészet alaposan sima tésztává gyúrjuk. Ezután lefedve legalább fél órán át (de jobb egy órán át) htben pihentetjük. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 5-7 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat belisztezzük, és egymásra fektetjük, majd négyzetekre vágjuk. A töltéskor egy tésztadarabot a tenyerünkbe veszünk, a közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket. A tészta sarkait a másik kezünkkel összefogjuk, és szorosan feltekerjük, hogy egy bezárt kis batyu keletkezzen. A leveshez a kelleveleket széles csíkokra vágjuk, és egy nagy edényben forrásban lév sós vízben 1 percig blanzsírozzuk, majd szrkanállal kiemeljük. A húslevest egy másik edényben lassan felforraljuk. A kel fzvizét újra felforraljuk, beletesszük a töltött tészta batyukat (egyszerre legfeljebb 20 darabot) és óvatosan kevergetve (nehogy összeragadjanak) 3 percig fzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Szrkanállal kihalásszuk, és kínai csészékbe tálaljuk. Mindegyikre teszünk a félretett hagymákból, és a káposztából. 2-2 kiskanálnyi olajat adunk hozzá, végül felöntjük húslevessel. Mindenki ízesíti borssal, szezámolajjal és szójamártással. Csirkemell mogyorobundaban (Aliz) Hozzavalok: 50 dkg csirkemellfile, 2 tojas, 2 ek. szojaszosz, 1 ek. kukoricakemenyito, 15 dkg tisztitott amerikai mogyoro, bors. A csirkemelleket vekony szeletekre vagjuk. A tojasokat egy talban folverjuk es a szojamartast meg a kemenyitot simara keverjuk benne. A husszeleteket ebbe e pacba forgatjuk, es legalabb fel oraig pihentetjuk. Kozben a mogyorot durvara torjuk. A hust lecsopogtetjuk, kisse megborsozzuk, majd a tort mogyoroban megforgatjuk. Egy serpenyoben olajon a szeletek mindket oldalat 2-2 perc alatt aranybarnara sutjuk, vegul szalvetara szedjuk, ami a folosleges zsiradekot felitatja. Ananaszos csirke/pulyka mell (HIX-Suhy) Hozzavalok: 1 kg csirke/pulyka mell, 1 doboz darabolt ananasz konzerv, fel deci olaj, vagy vaj, so, delikat, orolt gyomber A filezett husokat kozepes csikokra vagjuk, soval, keves izesitovel megszorjuk, kicsit pihentetjuk. Olajon, vagy vajon megfeheritjuk a hust, majd orolt gyomberrel izesitjuk. Hozzaadjuk az ananaszt, keves levevel egyutt, majd lefedve keszre paroljuk. A fogyatkozo nedvesseget az ananaszlevel potolhatjuk. Koretnek burgonyapuret, es piritott mandulas/dios parolt zoldbabot ajanlok melle. Csipos csirkecsikok kukoricakosarban (Aliz) Hozzavalok: A kosarhoz: 15 dkg finomliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 2 tojas, so, bors, 1 mk. tabasco vagy chilimartas (chilipor). Raguhoz: 50 dkg csirkemellfile, 1 apro cukkini, 10 dkg konzerv kukorica, 1 cso piroshusu paprika, (1 cso hegyes eros paprika), 2 fej kozepes hagyma, 2 kemeny paradicsom, 3 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, fel citromleve, fel-fel mk. orolt komeny es bors. A kosarhoz a ketfele lisztet meg a tojasokat egy talban annyi vizzel keverjuk ossze, hogy palacsintateszta surusegu es sima legyen. Megsozzuk, megborsozzuk, a daralt csereszenyepaprikaval (chiliporral) izesitjuk es ebbol a masszabol hagyomanyos modon palacsintakat sutunk. (Ebbol az adagbol 20 db lesz, amibol most csak negyet hasznalunk fel. A tobbit lefagyaszthatjuk.) A csirket ujjnyi, a cukkinit vekony csikokra vagjuk, a paprikakat ugyancsak csikokra, a hagymat vekony karikakra vagjuk es gyuruire szedjuk szet. A paradicsom magjait kikaparjuk, majd husat csikokra vagjuk. Egy teflonserpenyoben olajat forrositunk, es a csirkehust nagy langon, kevergetve megpiritjuk benne. Utana hozzaadjuk a cukkinit, 1-2 percig tovabb piritjuk, majd a paprikat, 2 perc mulva a hagymat, majd
a kukoricat es a vegen a paradicsomot adjuk hozza. Az egeszet megsozzuk, zuzott fokhagymaval, az orolt komennyel fuszerezzuk, citromlevel izesitjuk. Ha nem talaljuk eleg csiposen meg is borsozhatjuk. Egy labasban vagy fritozben bo olajat melegitunk. Ket nagy merokanalat megforrositunk benne, majd kiemeljuk es egy fuszeres palacsintat a kanalak koze fektetunk. Osszepreseljuk, ujra az olaj-ba meritjuk es a tesztat kb. 2 perc alatt ropogosra sutjuk. Kivesszuk, jol lecsopogtetjuk. A tobbit is megsutjuk. Talalaskor a kosarakat parolt rizs talapzatra allitjuk es a raguval megtoltjuk. Ez igazan nagyon finom. Vettem a piacon 2 akkora fem szurokanalat, mint a merokanal, es azzal keszitem a hasonlo eteleket. Lehet igy sutni reszelt burgonyabol is kosarat, amit meg lehet tolteni parolt zoldseggel. Nagyon jol mutat. Csipos csirkecurry (Aliz) Hozzavalok: 2 nagy csirkemell, 3 ek. olaj, 1 nagy fej voroshagyma, 2 g. fokhagyma, 1 dl tej, so, 2 kk. currypor, 1 mk. orolt komeny, 1-1 keshegynyi csili- meg gyomberpor, fel citrom leve. A csirkemell husat kis kockakra vagjuk, Megsozzuk, curryporral jol osszekeverjuk es egy-ket orat allni hagyjuk. Ezutan az olajat egy labasba tesszuk, megparoljuk benne az aprora vagott hagymat, atforgatjuk rajta a hust, hozzaadjuk a fuszereket, a zuzott fokhagymat. Fedo alatt paroljuk. Ha a leve ételeknek a körete a rizs. Az elparolog, tejjel potoljuk. Vegul citromlevel izesitjuk. Az ilyen jelleg egyszer rizs is jó hozzá, de ha igazán finomat akarsz, akkor próbáld ki a Palórizst. Csak kicsivel több vele a munka, de nagyon különleges. Currys csirke (HIX) Hozzavalok: 50 dkg csirkehus, 40 dkg finommetelt, 15-15 dkg paradicsom, sarga- es feherrepa, 10-10 dkg gomba es zoldpaprika, 8 dkg porehagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. olaj, 1 dl szojaszosz, 2 dl ketchup, szerecsendio, curry, orolt bors, so. A kicsontozott csirkehust es a zoldsegeket vekony meteltre vagjuk, majd osszekeverjuk. Curryval, borssal, szerecsendioval, soval, vagott petrezselyemmel, zuzott fokhagymaval fuszerezzuk. Serpenyoben olajat hevitunk es jol atforgatjuk benne a hust meg a zoldsegeket. Hozzaadjuk a szojaszoszt es a ketchupot es meg nehany percig paroljuk. A kifozott tesztat hozzakeverjuk, jol atforrositjuk es azonnal talaljuk. Szecsuáni csirke (Fido) Hozzavalok:25 dkg csontozott, brözött csirkemell,2 db hegyes, ers zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 db újhagyma, 1 kávéskanál szecsuáni bors, olaj a sütéshez, A páchoz: 1 evkanál szójamártás, 1 evkanál száraz fehérbor, 1 evkanál étkezési keményít, kanál száraz fehérbor, 1 teáskanál étkezési keményít, 2 Az ízesítéshez 1 teáskanál chilimártás, 1 ev evkanál szójamártás. A legalább 25 percig pácolt, csíkokra vágott csirkemellet forró olajban megpirítjuk, kiszedjük és félrerakjuk. Az olajban a szecsuáni borsot is megpirítjuk, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, az újhagymát, majd a húst visszatesszük, az ízesítkkel összeforraljuk és forrón tálaljuk.
Currys csirkemell(HIX) Ket nagy csirkemellet csikokra, vagy kockakra vagunk, soval, Worchester szosszal, curry-porral (nagyon intenziv ize van, mindenki kiserletezze ki, neki mennyivel izlik) fuszerezzuk, kis olajjal osszekeverjuk, es tepsiben folia alatt kb. 25-30 percet sutjuk. Hozzakeverjuk a felkockazott ananasz- konzervet (picit megsozzuk) es egyutt is sutjuk kb. 5 percet. Fott rizzsel osszekeverve isteni finom, a csaladom egyik kedvence es gyorsan kesz van. Kinai citromos csirke (Aliz) A csirkemellfilet kockakra vagjuk, enyhen megsozzuk. 1 tojasbol, lisztbol, sobol, keves vizbol, fel csomag sutoporbol suru masszat keszitunk. Ebbe belekeverjuk a huskockakat, forro olajban megsutjuk. Elkeszitjuk a citromos martast. 3 dl dobozos almalevet, 0,5 dl citromlevel, 05 dl vizzel, keves soval es cukorral felforralunk. 1/2 citromot meghamozunk, a feher bundajat is leszedjuk, majd a gerezdekre szedjuk es felszeleteljuk. Ezt is hozzaadjuk. es meg par csepp almaecetet. 3 dkg etkezesi kemenyitot keves vizzel elkeverunk, besuritjuk vele a martast, majd hozzaadunk kb. 1 bogrenyi parolt mexikoi zoldseget (elotte mikroban keves vizzel, soval megparoltam). Osszeforraljuk. Utolag meg annyi cukorral izesitjuk, hogy kellemes edes, savanyu ize legyen. Rizs melle tesszuk a hust, amit leontunk ezzel a zoldseges martassal. Eloszor csak ovatosan banjunk a citromlevel, inkabb utolag savanyitsuk meg. A kinai a citromot ugy adta hozza, hogy a hejaval egyutt szeletelte fel kb. 1/4 karikakra, es vekonyan. Ebben ez esetben ovatosnak kell lenni, nehogy keseru legyen. En inkabb a heja nelkul tettem bele, es inkabb egy keves reszelt citromhejjal izesitettem (az mindig van a hutoben cukorral osszekeverve), mindig annyit adva hozza, hogy csak kellemes legyen, ne keseru. Csaladom megallapitotta, hogy idaig ez volt a legjobb, mar majdnem olyan, mint amilyen a kinaie volt. (Legalabb 4-szer kiserleteztem mar vele.) Agni es Aliz levelvaltasa a citromos csirkerol: Aliz receptje alapjan megcsinaltam a kinai citromos csirket. Kicsit eltertem az eredetitol, mert nem volt almalevem, ugyhogy egy reszelt almat foztem fel 2 dl vizzel, es meg egy keves friss gyombert is adtam hozza. Mexikoi zoldseg helyett a hutoben talalt mirelite brokkolit es borso't hasznaltam. Annak ellenere, hogy nagyon szertem a kinai konyhat, ezt az etelt egy kicsit furcsanak talaltam: meglepett a martas tisztan savanyu es tisztan edes ize. Mindenesetre azert ezt vacsoraztam egy nagy tanyerral! :-))))) (ferjuram sajnos fejfajassal jott haza, csak egy piritost kert, igy az o velemenyet nem tudom) Viszont a szememben osztatlan sikert aratott a sutoporos "bundazasi" modszer, nagyon tartalmassa teszi a falatkakat. Ma, ha hazamegyek, ebedre-vacsorara ismet letesztelem a muvet!Udv es kosz a receptet Aliznak. Agi Kedves Agi! Neked is koszonom a visszajelzest. Sajnalom, hogy nem igazan nyerte el a tetszesedet. En a gyombert nem tettem volna bele. Nem is nagyon tudom elkepzelni, hogy milyen ize lenne vele. Az a par csepp almaecet is sokat valtoztat a citrom izen, a gyomber meg sokkal intenzivebb, meg kis adagban is, foleg, ha friss. Ebben az etelben a friss citromiz a meghatarozo. Szerintem a kinai meg almalevet se hasznalt. Mivel en egy olyan receptet talaltam, ami ezzel keszul, es kiprobalva azt nagyon emlekeztetett arra a bizonyos etelre, ezert ezt a receptvaltozatot tartottam meg. Egyebkent a martasnak kb. annyira kell edesnek, es savanyunak lenni, mint az edes-savanyu martas. Ha valamelyik iranyba eltolodik (citrom, cukor), akkor abbol az anyagbol kicsit sokat tettunk bele. Brokkolis valtozataval meg nem talalkoztam. A kinai neha a szokasos kinai zoldsegeket tette bele (bambuszrugy, szojacsira, kinai gomba....), vagy paprika, sargarepa, vegyes (mexikoi) zoldseg. Majdnem mindig mast, de az is elofordult, hogy csak citromgerezdek voltak a martasban, ugy is nagyon finom volt. A kinai gyorsbufe halozat ettermeiben, (ami pl. a nagyobb bevasarlokozpontokban talalhato) a citromos csirket ugyanolyan barnas szosszal ontik le, mint az edes-savanyut, csak izben van valami kulonbseg koztuk. (Nekem nem is izlik.) Az indiai ismerosunk szerint az uj nyugati centrumban lesz indiai gyorsbufe is, nagyon kivancsi vagyok, hogy milyen lesz. Udv.Aliz
Szezammagos csirkemell (Aliz) Hozzavalok: 4 fel csirkemell, a pacolashoz 2 tojas, 2 ek. szojamartas, 1 ek. etkezesi kemenyito, 12 dkg szezammag. A csirkemellet 2-3 kisebb szeletre vagjuk es enyhen kiverjuk. A tojasokat simara keverjuk a szojamartassal es a kemenyitovel. A husszeleteket ebbe a pacba forgatjuk es legalabb fel orat pihentetjuk. Ezutan lecsopogtetjuk es a szezammagban megforgatjuk. Keves olajon mindket oldalat aranysargara sutjuk. Ga Xao Xa Ot -Csipos csirke gyomberrel es citrommal -(Annamary) Hozzavalok: 2 csirkemell kifilezve, 1 ev. olaj, 1 gerezd zuzott fokhagyma, (Je, csak egy? En mindig tobbet rakok bele.). 1 citrom, 1.5 dl tyukhusleves (vagy 1 leveskocka), 1 ek. halszosz (vagy 1/2 halaszlekocka), 2 teaskanal cukor, 1/2 teaskanal so, 1 teaskanal gyomber (ez az egyik kedvenc fuszerem, ugyhogy tobbet szoktam belerakni), valami csipos, ha paprika, akkor 1 kicsi, felapritva +lehet: curry, worchester szosz. A csirket osszevagjuk kockara vagy csikokra es a serpenyoben felforrositott olajba szorjuk. Raszorjuk a gyombert, a fokhagymat, a citrom reszelt hejat es a "valami csiposet", majd 3-4 percig piritjuk kevergetve. 1 1/2 dl vizben feloldjuk a tyukleveskockat es a halaszlekockat, a cukrot, a sot, a citrom levet es raontjuk a csirkere. 30-35 percig paroljuk. Rizzsel vagy uvegtesztaval talaljuk. Erdemes a parolaskor elfovo levet potolni, mert sok level nagyon finom. Kinai csirkefalatok kantoni sult rizzsel es edes-savanyu martassal (Annamary) A hus:: 50 dkg leborozott, kicsontozott csirkemell, 20 dkg etkezesi kemenyito, 1/2 kiskanal sutopor, 2 tojas feherje, hideg víz, A hust falatnyi darabokra vagjuk. 18 dkg etkezesi kemenyitot a sutoporral, a simara felvert tojasfeherjevel es egy keves hideg vizzel simara keverunk. A maradek 2 dkg kemenyitot papirlapra teritjuk, a csirkedarabokat belemartjuk, majd a tesztamasszaba forgatjuk. Bo olajbanropogosra, aranysargara sutjuk. MEGJ: A kemenyitobe forgatast elinteztem gyorsan, beraktam a hussal egyutt egy muanyag edenybe, raraktam a fedot es jol osszeraztam. Szerintem egy kicsivel tobb lehetett 2 dkg-nal a kemenyito, erzesre hasznaltam. A 2 tojasfeherjes panirba is csak zsuppsz, egyszerre (vagy ketszerre) bedobtam a husit. A panir boven eleg A hus a suleskor nagyon frocskolt - legalabbis nekem - vigyazzatok. A husinak igy meg nincs tul sok ize velemenyem szerint, mivel egyaltalan nincs elofuszerezve, ezert mindenkeppen kell hozza valamilyen martas. A rizs: 50 dkg hosszu szemu rizs, 10 dkg kifejtett borso, 10 dkg kukorica, 1 1/4 dl olaj, 3 szelet 1 cm- es csikokra vagott szalonna , 1/2 kockakra vagott paradicsompaprika, 2 simara kevert tojas, 10 dkg fott rak, 2 ek. szojamartas + hagyma, amit elfelejtettek beleirni, a kepen 1 mareknyi karikakra vagott ujhagyma van A rizst 3/4 liter vizben kb. 20 percig fozzuk. Akkor jo, ha a nedvesseget magaba szivta es megduzzadt. Kozben a borsot es a kukoricat vizben megfozzuk, leszurjuk. A szalonnat az olaj felen teflonserpenyoben kiolvasztjuk es a haymat meg a paprikat belekeverve 1 percig sutjuk. Utana a tojast hozzaontjuk, es kevergetve rantottat sutunk belole. A serpenyobol kiszedjuk (kis darabokra szedve a fakanallal) es az edenyt kitoroljuk. A maradek olajat a serpenyobe ontve a rizst 2 percig sutjuk benne.
A fott zoldfelet meg a rakot hozzaadjuk, a tojassal osszekeverjuk. Szojamartassal meglocsolva azon forron talaljuk. MEGJ: Uveges borsot es konzerv kukoricat hasznaltam, ezzel roviditvea keszites idejet. Baconszaloonat hasznaltam 3 szeletet. Rakot meg sosem tettem bele, bar szerintem nagyon finom dolog, de nagyon draga is. Az edes-savanyu martas: 1/4 liter víz, 1,2 dl almaecet, 10 dkg cukor, 0,6 dl paradicsomle, 1 kiskanal csirkelevespor , 1 ek. etkezesi kemenyito A hozzavalokat osszekeverjuk es addig forraljuk, amig kisse be nem surusodott. MEGJ: Almaecet helyett egy kicsit kevesebb borecetet hasznaltam. Szerintem a paradicsomle mennyisege keves, inkabb erzesre raktam bele paradicsompuret. 1/2 csirkeleves kockat hasznaltam. Es mikroban keszitettem el, 1-szer jol megkeverve kb. 6-8 perc alatt nagyon (!) besurusodott (lehet, hogy megis inkabb a paradicsomle kellett volna). Edes-savanyu csirke - (Agi) Hozzavalok: 4 szemelyre):25 dkg kicsontozott csirkehus, 2 db edes zoldpaprika, bo olaj a sutesheza pachoz: Egy tojas feherje, egy-egy evokanal szojamartas, liszt es etkezesi kemenyito, egy teaskanal szaraz feherbor. a martashoz: 3 evokanal kechup, 3 teaskanal szojamartas, egy evokanal mez, ket-ket evokanal cukor es etkezesi kemenyito, egy dl csirke alaple. (es 2-3 evokanal borecet!) A kockakra vagott, bepacolt csirkehust bo olajban aranysargara sutjuk. Kivesszuk, lecsepegtetjuk es melegen tartjuk. A megtisztitott paprikat cikkekre vagjuk, es keves forro olajban gyorsan megpiritjuk, ugy, hogy ropogos maradjon. Szepen elrendezzuk a csirkehusra. A martast felforraljuk, es ovatosan a husra ontjuk. Edes-savanyu csirke (Mulanyo) Hozzavalok 4 szemelyre: 25 dkg kicsontozott csirkehus, 2 db edes zoldpaprika, bo olaj a suteshez A pachoz: Egy tojas feherje, egy-egy evokanal szojamartas, liszt es etkezesi kemenyito, egy teaskanal szaraz feherbor. A. martashoz: 3 evokanal kechup, 3 teaskanal szojamartas, egy evokanal mez, ket evokanal cukor, ket evokanal etkezesi kemenyito, egy dl csirke alaple. (es 2-3 evokanal borecet!) A kockakra vagott, bepacolt csirkehust bo olajban aranysargara sutjuk. Kivesszuk, lecsepegtetjuk es melegen tartjuk. A megtisztitott paprikat cikkekre vagjuk, es keves forro olajban gyorsan megpiritjuk, ugy, hogy ropogos maradjon. Szepen elrendezzuk a csirkehusra. A martast felforraljuk, es ovatosan a husra ontjuk. Edes-savanyu csirke ( A Voros Sarkany izei) Hozzavalok 4 szemelyre: 25 dkg kicsontozott csirkehus, 2 db edes zoldpaprika, bo olaj a suteshez . A pachoz:Egy tojas feherje, egy-egy evokanal szojamartas, liszt es etkezesi kemenyito, egy teaskanal szaraz feherbor.
Edes-savanyu csirketekercs Hozzavalok: 1 nagy csirkemell, 1 szal sargarepa. A paclehez: 1 dl ketchup, 5 dkg cu-kor, 5 dkg mez, 1 kk. so, 1 mk. gyomberpor, 1 kk. currypor, 2 ek. szojamartas, 1 kk. szezamolaj, (a paclebol nem baj, ha marad, sokaig elall, es mashoz is felhasznalhato). A martashoz: 1 kozepes fej voroshagyma, 4 szem paradicsom, 1 szal porehagyma, 10 dkg cukor, 1 ek. mez, 2 ek. paradicsompure, 1 ek. szojamartas, 1 kk.szezamolaj, 2,5 dl tyukhusleves, so, keshegynyi gyomberpor. A paclehez valokat jol osszekeverjuk, a csirkegongyolegeket beleforgatjuk, es legalabb egy napig a hutoszekrenyben erlelodni hagyjuk. A martashoz a megtisztitott es aprora vagott hagymat az olajon megfuttatjuk, a paradicsompuret belekeverjuk, majd 2,5 dl huslevessel felengedjuk. A paradicsomok hejat lehuzzuk, a husukat feldarabolva amartashoz adjuk, es a gyomberrel, cukorral, mezzel, a szezamolajjal meg a szojamartassal izesitjuk. 10 percig forraljuk, majd atszurjuk. A megtisztitott porehagymat vekony karikara szeleteljuk, nehanyat a talalashoz felreteszunk, a tobbit a martasba keverjuk es atforraljuk. A csirkegongyolegeket bo olajban megsutjuk, es a martassal leontve talaljuk. Kínai édes savanyú csirke (Janos) Hozzávalók: kukorica, vagy mogyoró olaj, 2 nagyobb csirkemell, vagy ennek megfelel mennyiség hús ( tetszleges húsból készíthet), a páchoz: 1 evkanál szójaszósz, 2 evkanál rizspálinka vagy száraz sherry ( a cseresznye pálinka is jó, érdekes lesz az íze), só, bors, 2 evkanál rizsliszt, a raguhoz: diónyi friss gyömbér, 5-8 gerezd fokhagyma, egy közepes póréhagyma, 3 nagy és színes paprika, 2-3 duci sárgarépa, 1 közepes kígyóuborka, kis konzerv darabolt ananász, kis konzerv szójacsíra, a mártáshoz: 2 evkanál méz, 3 evkanál ketchup, 4 evkanál borecet, 1 evkanál szójaszósz, 1 dl ananászlé, só, bors, 1 evkanál kukorica keményít. Elkészítés: A húst vékony csíkocskákra vágjuk és az összekevert páclével leöntve egy éjszakára betesszük a htbe. A raguhoz való zöldségeket felaprítjuk mégpedig: a gyömbért lereszeljük, a fokhagymát átpréseljük fokhagyma nyomóval, a pórét vékonyan felkarikázzuk, a paprikát elször 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd ferdén felvagdaljuk, így kis rombuszokat kapunk, a sárgarépát és a kígyóuborkát gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk (lehet hozzá szeletelt kapni). A mártásba valókat alaposan összekeverjük. 2-3 kávéskanál olajat felforrósítunk vagy WOKban vagy pedig egy nagy vasserpenyben. A forró olajra rádobjuk a húst és néhány perc alatt megsütjük és kicsit meg is pirítjuk. A kész húst félretesszük egy tálba. Ha vegetáriánus vendégünk is lesz akkor a serpenyt (wokot) kititsztítjuk, ha nem akkor a hús után ismét 3-4 evkanálnyi olajat felforrósítunk és beledobjuk a gyömbért és a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, majd a zöldségek következnek fent megadott sorrendbe, de úgy, hogy amikor egy zöldséget beraktunk, akkor 1-2 percig rázogatva, kavargatva pirítjuk, majd jön a következ zöldség. Az utolsó zöldség után ráöntjük a mártást és addig melegítjük amíg a kukorica keményíttl be nem srsödik. Tálalás: A párolt rizs köretre rászedjük a ragut majd ha nem vegetáriánus a fogyasztó akkor a étel. Nálunk a gyerekek is igen szeretik. zöldségre a húst. Sajátos, pikáns íz Citromos-mezes csirke (HIX- Lazar Peter) Hozzavalok 4 szemelyre: csirkecombok (6-8 db), 15 dkg margarin, 5-6 evokanal mez, 1 citrom, so A csirkecombokat (szerintem abbol a legjobb, de egyeb alkatreszek-kel is lehet probalkozni) besozzuk, es rovid ideig allni hagyjuk. Elhelyezzuk a csirkedarabokat a tepsiben, 1/2 deci vizet ontunk ala, es lefoliazva 1/2 orat paroljuk. Kozben elolvasztjuk a margarint, hozzaadjuk a mezet, es vegul a citrom levet. A csirkerol levesszuk a foliat, raontjuk a citromos-mezes martast, es mikozben szep pirosra sutjuk (kb 15 perc), a husokat megforgatjuk, ill. locsolgatjuk. Krumplipure illik hozza, amelyet szinten erdemes egy kicsit megontozni a mezes szosszal...
Csirkeszarnyak osztrigaszosszal (Ken Homa Spektum Tv -Kinai falatok c. musorabol - kiprobalva -nagyon finom) Hozzavalok: 8 db csirkeszarny, 2 dl csirkehusleves, + fuszerek izles szerint... Elkeszites elott a megtisztitott csirkeszarnyakat fel orara pacba tesszuk. Keves (1/2 ujnyi) forro olajban megpiritjuk a pacbol kivett 8 db csirkeszarnyat, majd a felesleges olajat leontjuk az edenybol (akinek van wok-ja abban keszitse ! :-) Kb 3 gerezd szeletekre vagott fokhagymat, vilagos szojaszoszt, evokanalnyi osztrigaszoszt, 1/2 dl rizsbort (vagy sherryt), a 2 dl csirkealaplevet, hozzaadjuk majd fedo alatt foni hagyjuk kb. 1/2 orat. Fott rizzsel talalhatjuk. Pac: szojaszosz, rizsbor, szezamolaj, keves so (mert az osztrigaszosz is sos), oroltbors, kukoricaliszt Chilis sertescsikok (HIX-Edit) Hozzavalok. 1 evokanal kinai szoja/folyekony/, 1 teaskanal orolt gyomber, 1/2 teaskanal orolt bors. 40 dkg serteshus, 2 kozepes fej voroshagyma, 1 piros, 1 sarga es 1 zold szinu paprika, 1 teaskanal szezammagolaj/etolajjal is helyettesitheto/, 1 db tyukhusleveskocka 2,5 dl vizzel felfozve/ furcsan hangzik, de osszejonnek az izek/, 3 evokanal hoisin vagy chiliszosz, 1 evokanal rizsliszt/lehet rendes liszt is/. Elkeszites: A szojat, a gyombert es a borsot osszekeverjuk egy talban es hozzatesszuk a csikokra vagott hust. Jol osszekeverjuk es 15 percre a hutobe tesszuk. Kozben felapritjuk a hagymakat es felbevagva, kicsumazva felszeleteljuk a paprikakat. A wok edenyben felforrositjuk/ villanytuzhelyen max 3 -as fokozaton/ a zsiradekot es beledobjuk a hagymat es a paprikaszeleteket. Allandoan forgatva 5 percig sutjuk az egeszet es ezutan hozzatesszuk a kicsopogtetett hust. Fedo alatt tovabb sutjuk a kevereket amig a hus at nem sul. Ekozben osszekeverjuk a tyukhusleveslet a liszttel es a szosszal, majd hozzaontjuk a tobbihez. Ahogy egy picit is besurusodott mar kesz es azonnal talaljuk fott rizzsel. / Az egesz kb 1/2 oraig tart, hiszen a rizst elore is feltehetjuk foni./ Ha nincs kedvunk rizst fozni, kenyerrel is finom es jot lehet tunkolni a szaftjabol. Chow mein (HIX_Afonya) Spagettit fozunk majdnem teljesen puhara (nem olaszt, magyart, a taljan spagettiben nincsen tojas!). Utana eltesszuk. Wokba dobunk egy kis felkarikazott porehagymat (ujhagymat), kinai gombat (szaritva kaphato),esetleg egy kis hust, vagy csikokra vagott repat, zellert, retket (de azt csak a vegen, hogy ne legyen nagyon puha). Teszunk hozza szojaszoszt es szezampasztat, hoisin szoszt, babpasztat, keves cukrot, borsot, bort (gyomber ebbe nem kell) valamilyen husfelet is lehet, valamint tort fokhagymat. Ha csiposen szeretjuk, chilit is tehetunk bele, bar a babpaszta amugy is csipos. Mikor mar viszonylag puha az osszes hozzavalo, a felet kivesszuk es eltesszuk. A wokba betesszuk a tesztat es alaposan piritjuk-osszekeverjuk a hozzavalokkal, legjobb szerszam egy favilla. Kozben locsolhatunk ra meg egy kis szojaszoszt. Ha mar osszekeveredett, talra boritjuk es raontjuk az elozoleg eltett masszat. Hidegen is eheto marad. Ha valamelyik hozzavalo nincsen, nem baj, de legalabb szojaszosz azert legyen. Szezampasztat egyebkent arab boltokban lehet venni.
Gu lao rou (Guczo-HIX) Felkockazod a serteshust (a porkolthoz valonal kisebbre valamivel) vagy csirket, beledobod a (langolo tuzon allo) wokba, dobsz ra egy kis picire vagott gyombert, fokhagymat, meglocsolog kis rizsborral (olcso szaraz vermouth potolhatja), szojaszosszal. Itt jon egy opcio: bizonyos helyeken dobnak ra zold_paprikat, amikor a hus kb. felig kesz ugy harom- negy perc alatt keszul el az egesz egyebkent (kozben irgalmatlanul dobalni a cuccot a wokban, konyhat osszefrocskolni-fustolni, ahogy illik). Tovabbi opcio: a legvege tajan egyes helyeken tesznek bele ananasz-darabkakat is, ugy negyedannyit mint a hustartalma - szerintem igy remek. Ujabb opcio: nehany helyen (allitolag ez inkabb Shanghai-ra ill. a deli tartomanyokra jellemzo) az utolso sutesi fazis az edes-savanyu szoszban tortenik (meg mielott az ananaszt beledobnad), amitol a hus kap egy karamellizalt/ropogosabb burkot, en ezt a fajtat speciel nem nagyon szeretem. Tehetnek meg ra ezt- azt-amazt (pl. szoktak hasznalni elore lefozott huslevesszeru lottyot, ez potolhato egy leveskockaval is), de a lenyeg a fenti. Amint megsult a hus, kiboritod az egesz cuccot egy talra es leontod gazdagon egy paradicsomos- cukros-ecetes martassal (az ecet lehetoleg kinai illatos-ecet legyen, ami otthon kivaloan potolhato egy zamatosabb borecettel), ennek osszetetelet ki kell kiserletezni, de biztataskepp elmondanam, hogy itt egy csomo helyen kicsit megecetezett ketchup szokja potolni a konyhamuveszetet... Amugy meg a korrekt szosz sem all messze tole, ugyhogy nyugodtan hasznalhato. Esetleg erdemes az ecetet a sutes vege fele a husra locsolni (ovatosan). Csak rizs mehet melle, de egy magara valamit ado kinai anelkul eszi :)Amugy meg a kinai "konyhamuveszet" nehany eledeltol eltekintve baromi egyszeruen mukodik: dobalj ossze ezt-azt egy forro serpenyobe, es amikor mar elegge uszik a konyha a kifrocsogo olajban, szedd ki es edd meg. Ehhez kepest zsenialis dolgok jonnek ki belole. Legkozelebb megprobalom osszeszedni, mi kell egy jobb hot-pot (huo guo) vacsorahoz, abbol ajulasig birok _zabalni_ :)), raadasul Magyarorszagon is megoldhato az elkeszitese. Udv, Guczo Husgombocok edes-savanyu szosszal (Curice) Tegnap elkeszultek a husgombocok. Az otfuszer-kevereket ledaraltam. Eleinte ketelkedtem a sikerben, de vegul is a magokbol por lett. Ime a recept: (zarojelben az altalam elkovetett valtozatatasok) Hozzavalok: 500 g daralt marhahus, 1 aprora vagdalt hagyma, 4 beaztatott, aprora vagott kinai szaritott gomba (csak csiperket kaptam, azt tettem az apritoba), 1 tojas, 2 ek. aprora vagott metelohagyma (ezt nem tettem bele, mert sehol sem lehet kapni), 1tk. ot fuszerkeverek, 2 gerezd eldorzsolt fokhagyma (fokhagymapressel nyomtam ossze), 2 ek. szojaszosz, 2 ek szaraz sherry, 2 ek Hoisin-szosz, so, frissen orolt fekete bors, sutomargarin a kisuteshez. A daralthust osszekevertem a gombaval, hagymaval, tojassal, fuszerekkel (metelohagymat is ilyenkor kell beletenni). Belisztezett kezzel gombocokat gyurtam (eleg lagynak tunt nekem a massza). Bo zsiradekban kisutottem. Kisse fuszeres lett, de szerintem finom. Fott rizst es edes-savanyu martast keszitettem. Ez utobbival kisse megszenvedtem. Ugy olloztam ossze a receptjet. Szojaolajban (4 ek. - kevesebbet kellett volna) felforraltam egy buritasnyi hazi keszitesu ketchupot. Tettem bele 2 ek. cukrot, ket ek. feherborecetet, ontottem hozza egy kis ananaszlevet, majd egy hirtelen otlettol vezerelve az ananaszdarabokat is beleburitottam. Mivel tul hignak tunt a dolog, meghintettem 1 kiskanal liszttel. A vegeredmeny eheto lett. Kum Pao chicken (Zuard) Hozzavalok: olajos magvak (foldimogyoro, napraforgo, de nagyon tuti a kesu, es a pisztracia is, de ez utobbirol a barna burkot el kell tavolitani), filezett csirkemell - kockara vagva, porehagyma-
felkarikazva, "szines" vastaghusu paprika (piros, zold sarga)- kimagozva kockazva, gomba (ha szaritott beaztatva)- gyufara (julien) vagva, szojaszosz. A magokbol egy kis olajat izzasztunk, fuszerezzuk szojaszosszal, beletesszuk a csirkemellet amig "kerget" kap, majd azt felrehuzva (*) beletesszuk a tobbi hozzavalot es kicsit lefedve paroljuk. Ha egy kis levet ereszt visszatesszuk a hust. Ha puha, akkor kesz (ez csak nehany perc!). Termeszetesen fott rizzsel talaljuk. * aki csinal kinait az ismeri ezt a technikat aki nem, annak roviden: a wokhoz tartozik egy lapat, aminek az ele ivesre van kialakitva, es az iv megegyezik az edeny gombjenek ivevel. Igy a lapattal felrehuzott anyagrol csak a le csurog vissza az edenybe, es a kezi kovacsolas miatti erdes felulet megtartja (es melegen tartja) az edeny szelen a feligkesz anyagokat. Megj. Ez kb annyira tradicionalis kinai kaja mint a rantottcsirke. Mint a neve is mutatja amerikabol jott, egy kedves kolleganom kint elo szuleitol egy teflonos wok kisereteben. Tortent mindez meg akkor amikor csak mutatoban volt 1-2 kinai Magyarorszagon, etterem meg egyaltalan nem: Lacas kinai receptje a Spektrumrol Fozz ki negy szemelynek valo tesztat, olyat aminek a nagysaga 3X3 cm nem nagyobb. Vigyazz ne ragadjanak ossze, mert ha osszereagad nem jarja at a kesobbiekben a feltet.Apro kis kockara vagj fel:1 kozepes fej voroshagymat 4 gerezd fokhagymat1 fel dionyi gyombert (lehet por is, de a friss finomabb) 1 kozepes narancs hejatKicsit nagyobb kockar vagj fel:2 zold paprikat 2 paradicsom paprikat (vagy kaliforniai piros paprikat)15-20 dkg bacon szalonnat 1-2 kanal forro olajban (ha lehet oliva) tedd bele a hagymat, a fokhagymat es a gyombert. Egy kicsit kevergesd, majd tedd bele a narancshejat. Most johet a bacan szalonna es a zold es piros paprika es 2-3 paradicsom kockara vagva. Sozzad, borsozzad es tegyel bele curry port is. Ugy finom, ha egy kicsit csipos es ezert tegyel bele vagy csili port vagy eros paprika szoszt, majd 1-2 kaveskanal cukorral (!!!) szord meg. 2-3 percig kevergesd majd tedd hozza a fott tesztat. Jol keverd ossze es fozd ossze 3-4 percig.Ha ugy latod le akar egni csak egy kis vizet onts ala. Szord meg bazsalikommal is mielott kivenned es keverd ossze. Talalasnal szord meg a zoldhagyma aprora vagott zold reszevel vagy snidlinggel. Apritassal fozessel egyutt nekem keszen volt 3/4 ora alatt. Nagyon jol mutat es izlett is mindenkinek. Ha van, wok-ban keszitsd el, mert abban ropogosabb marad a paprika. A reptet vettem: Spektrum TV HOT WOK (Kinai konyha) musorabol …Mo'dra (Agnes) Ez a kaja elso izben varatlan vendegek erkezese altal kivaltott sokkhatas alatt keszult A szojaval fuszerezett, kemenyitobe forgatott csirkemell csikokat - az elomelegitett wokban - forro olajban hirtelen megsutottem, felrehuztam. A visszamarado olajban julienre vagott zoldseget (sarga es feherrepat), es porehagymat paroltam nehany percig, hogy ropogos maradjon. (Ezt idonkent mirelit mexikoi vegyeszoldseg is helyettesitette es porehagyma helyett elofordult voros ill. lilahagyma, ha az volt itthon.).Ezutan jott a konzervek garmadaja. Vorosbab leszurve, konzervananasz aprora vagva (a levenek meg szerepe lesz), szeletelt gombakonzerv . Osszeforgattam, megforrositottam raontottem az Uncle Bens edes-savanyu martast, es az egeszet utanizesitettem szojaszosszal, gyomberrel, chilivel, keves ananaszlevel es amikor felforrt, kesz volt a kinai "mo'dra" keszult kaja. Szegeny kinaiak igen meghokoltek volna tole..En fott rizzsel ta'laltam. Persze ennyi konzerv egyszerre nagyon durvan hangzik, es ennyi felet egyszerre csak vegszukseg eseten hasznalok, gyakoribb, hogy egy-egy vorosbab konzervvel "begyorsitok", vagy egy hirtelen elhatarozott milanoiba huskonzerv es gombakonzerv kerul.
Zoldseges sertesragu tesztaagyon (Annamary) Hozzavalok: 30 dkg kicsontozott serteskaraj, 1 ek. szojamartas, 1 ek. edes vermut, 1 ek. etkezesi kemenyito, 1 szal zeleri, 1/2 sargarepa, 6 brokkolirozsa, 6 karfiolrozsa, 1/2 kockakra vagott paradicsompaprika, 1 kicsi, felbevagott, felszeletelt voroshagyma, 50 dkg laposmetelt, so, 1/4 liter víz, 1/2 csirkeleveskocka, 1 1/2 kiskanal etkezesi kemenyito. A szojamartast a vermuttal es a kemenyitovel osszekeverjuk. A hust darabokra vagjuk es a szojas keverekbe forgatva 30 percig paroljuk. A zelerit es a repat gyufaszalnyi darabokra apritjuk, es a tobbi zoldfelevel egyutt az olaj egyharmadaban 2 percig sutjuk. Az edenybol kivesszuk, melegen tartjuk. A hust a paclevel egyutt az olaj masodik harmadaban eros langon addig sutjuk, amig meg nem feheredett, majd 1/4 liter vizzel osszekevert kemenyitot hozzaontunk, a leveskockat belemorzsoljuk. Kevergetve addig forraljuk, amig a leve be nem surusodott, majd a zoldseget az edenybe visszarakjuk, elkeverjuk. A meteltet sos vizben megfozzuk, alaposan lecsepegtetjuk, majd az olajmaradekaba forgatjuk, hogy jol bevonja. Forro talra teritjuk, a zoldseges hust rahalmozzuk, es azonnal talaljuk. MEGJ: Az all a kis cetlin, hogy 3 csirkemellbol (szinte csak csirkehust eszunk, nem egeszsegi okokbol hanem mert az izlik) es 25 dkg szeles meteltbol csinaltam meg. Igaz, hogy a hus soknak, a teszta pedig kevesnek tunik az eredeti recepthez kepest, de emlekeim szerint igy is eleg nagy adag volt. A friss zoldsegek helyett egyszer kunsagi zoldsegkeverekkel csinaltam, ugy is nagyon jo lett, abban karfiol, sargarepa, borso es paprika van. Vermut nincs otthon, kihagytam. Kinai fozobor kellene, de nagyon draga es kulonben is mikor jutok el a Nagycsarnokba... Pikans sertestaskak (HIX) Hozzavalok: 4 nagy szelet sertescomb, 2 ek. mustar, so, bors, 1 ek.currypor, 4 bacon szalonna, 8 szelet szalami, 4 szelet sonka, 3 ecetes uborka, 5 dkg olaj,1 sargarepa, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, marhahusleves, szojaszosz, 3 ek. pecsenyele (lehet kockabol kesziteni). A husszeletek mindket oldalat bedorzsoljuk a soval, borssal, curryporral, bekenjuk mustarral, beteritjuk sonkaval, szalonnaval, szalamival, es a hosszukas, vekony szeletekre vagott ecetes uborkaval. A hust taskaszeruen osszehajtjuk, es fogpiszkaloval osszetuzzuk, mindket oldalat lisztbe nyomkodjuk, forro olajban mindket oldalat szep pirosra sutjuk, majd kivesszuk a serpenyobol, es melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradekban megpiritjuk a hagymat, a reszelt sargarepat es a lisztet, majd felontjuk marhahuslevessel es pecsenyelevel, szojaszosszal, soval, borssal izesitjuk, majd visszatesszuk bele a hustaskakat, fedo alatt, kis langon puhara paroljuk, mikozben meg egy keves levest utana onthetunk, ha szukseges. A szoszt atszurjuk, es talalaskor a husra ontjuk. KINAI MEZES PIRITOTT ZOLDSEG (Lahi) alacsony zsir-, es energiatartalmu etel Kina, Szecsuan Hozzavalok:1/2 dl mez, 1/2 dl csipos szecsuani martas, 1/2 tk morzsolt szaritott piros cseresznyepaprika, 4 tk foldimogyoro-, vagy salataolaj, 4 dl friss (vagy melyhutott) apro brokkoli, 4 dl apro (kinai) gomba(konzerv), 1 db karikara vagott es izekre szedett kis voroshagyma, 1 db kb. 1cm hosszu, vekony csikokra vagott sargarepa. Egy kis talkaban keverjuk ossze a mezet, a szecsuani martast es a morzsolt cseresznyepaprikat, tegyuk felre. Egy wok-ban (gombhej formaju kinai vasserpenyo) vagy egy nagyobb (zomancozatlan)
vasserpenyoben forrositsuk fel az olajat a kozepesnel kisse forrobbra, adjuk hozza a zoldsegeket es 2 - 3 percig razogassuk a wok-ot a tuz folott. Ezutan ontsuk ra a mezes martast, a tuz folott alaposan keverjuk meg az egeszet, amig val_amennyi zoldseget be nem vonja a martas es a maradek bugyborekolva forrni nem kezd (ez altalaban mindossze egy percbe sem telik). Ezt a negy adagot talalhatjuk forro zoldsegkoretkent, de parolt rizsre ontve fo fogaskent is. Kinai salata fustolt hussal - fogyokuranal is alkalmas (Rena)( Hozzavalok: 1 fej kisebb kinai kel, 20 dkg sovany fustolt hus, 15 dkg hagyma, fuszeres olajkeverek, cukor, so, bors, borecet. A vekony csikokra vagott kinai kelhez aprora vagott hagymat es ugyanugy vagott fustolthust teszunk. Meglocsoljuk gyogynovenyes olajjal, sot, borsot, cukrot, osszevagott erospaprikat es borecetet teszunk hozza. Osszekeverjuk es huvos helyen allni hagyjuk. Palorizs - 10 személyes adag: (Aliz) Hozzavalok:500 gr rizs, 20 g szegfszeg, 20 g egész fahéj, 2 db babérlevél, 20 g só, 1 kk. kurkumapor l lesz szép sárga színe), 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 2 dl étolaj. (ett Ez az eredeti recept. Mivel már sokszor készítettem, így egy kicsit változtattam a mennyiségeken. Nem teszek bele ennyi olajat. A rizst pohárba teszem, hogy tudjam, mennyi vízzel kell majd felönteni. A kétszeresével. Nem szoktam mérni a súlyát, 4 fre egy bögre rizst veszek. Az olajban a megmosott, alaposan lecsöpögtetett rizst, a nagyon apró kockára vágott zöldségeket, a fszerekkel együtt üvegesre pirítjuk, majd a kétszeres vízzel felöntjük, felforraljuk, sózzuk (én Vegetát is szoktam bele zön fzzük, majd a vége felé elzárjuk a tzhelyet és jól lefedve ott hagyjuk az edényt. tenni), lassú t Magától megpárolódik. A könyv a sütt ajánlja, de ha aprók a zöldségek, így is tökéletes lesz. szerekrl csak annyit, hogy én 10 szem szegfszeget teszek bele (mert a végén ki tudom szedni A f belle, és könnyebb, ha tudom, hogy mennyi volt, csupán praktikus okokból). Fahéjat elször furcsáltam bele, de beletettem, azóta is imádom benne az ízét. Volt olyan is, hogy nem volt itthon rölttel, de akkor csak óvatosan. A kurkumának csak egész fahéj, akkor megszórtam egy kis színszerepe van, íze nem igazán. Nagyon gyorsan elkészül, csak annyival több egy normál rizsnél, hogy egy szál sárgarépát és fehérrépát kell apróra vágni, a végeredmény meg nagyon jó. Kínai sült rizs (Scirius) A sült rizs, valójában nem egy meghatározott étel. Rengeteg receptje van. Készítésekor öt alapveto dolgot szokás követni - azert, hogy a rizsnek megfelel aromája legyen, hagymát teszünk hozzá. - a megfelel ízhatás eléréréséhez valamilyen füstölt jelleg étellel dúsítjuk. - valamilyen húsfélével fzött zöldségekkel dúsítjuk. - hogy az egészet egybefogja, a legvégén vegyítjük. - különféle, el néhány felvert tojással leöntjük. Most pedig lássunk egy receptet! Hozzávalók: 20 dkg ftt rizs, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sonka vagy szalonna, 15 dkg sült csirke vagy disznóhús, 15 dkg vegyes zöldség, pl. zöldborsó, sárgarépa, zellergumó, zöldbab, karfiol, kelbimbó, .3 db. tojás, 4 ek. étolaj, 1 ek. szójamártás, só Megjegyzesek: - Ha tényleg sietsz készítsd gyors rizsbl, a hús helyett használj csíkokra vágott parizert vagy karikára vágott virslit, a zöldségnek megteszi egy 1/2 zacskó vegyeszöldség - Séf >>>- KIMARADT A GOMBA! Jó 'zöldségnek' meg húpótlónak is. Ja és felejtsd el a reszelt sajtot. Nem való rá. - Haspók >>>
Sult rizs (Angeli) A hagymat olajon megfonnyasztotta, belekeverte a felszeletelt gombat, atpiritotta. Majd raöntötte a rizst, azt is piritotta kicsit. Majd az egeszet felengedte ugyanannyi vizzel, mint ahany csesze a rizs volt, es betolta a sutobe. Lefedve 20 percig parolta a sutoben. Kinai sult teszta ( Sultgalamb-Ilona) Megfoztem vizben a tesztat, de csak annyira, hogy ne legyen nyers. Olivaolajon megdinszteltem egy karikakra metelt porehagymat, egy kis fej aprora vagott voroshagymat, 10 gerezd felapritott fokhagymat, ra so, bors, gyomberpor, kakukkfu, orolt komeny, majd egy csomag vegyes mirelt zold seget boritottam bele, en aztek kevereket vettem, mert abban van zoldbab is. Egy pici vizben oldott leveskockaval, szojaszosszal izesitettem, majd mikor megpuhult, hozzakevertem a kifott tesztat, es egy par percig a serpenyoben sutottem. Nos, mit mondjak? Remek volt! Piritott maj wokban (Maggie) A wokban /vagy a nagyi vaslabosaban/ keves olajon rengeteg hagymat parolok /2-szer 3-szor annyit,mint amennyit a receptkonyv ajanl/ kicsit sozom, es beleforgatom a felcsikozott majat. Kevergetem, kavargatom, amig mindenhol kifeheredik, kisse borsozom is. Rateszek fel uveg natur lecsot, nehany percre lefedem, aztan megegyszer jol atkavarom az egeszet. Lehet talalni. Hozza: ecetes almapaprika, fehérkenyér, vorosbor. Most olvastam, hogy a tudomany mai allasa szerint mindenfele belsoseg kerulendo!!! Korabban meg ugy volt, hogy a maj az fontos, mert olyan dolgok vannak benne, ami masban nincs. Tudom, hogy volt mar tema, és megoszlottak a velemenyek, de ami ennyire finom, biztos, hogy nem lehet KAROS. Legalabbis neha-neha ... Piritott zoldseges serteshus (Aliz) Hozzavalok: 40 dkg sertescomb, 1 kozepes fej voroshagyma, 1 kis szal porehagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szal sargarepa, 1 cikk zeller, arasznyi cukkini, 10 dkg gomba, 2 eros, piros szinu zoldpaprika, 1 cikk fejes kaposzta. A martashoz: 2 ek. olaj, 1 ek. etkezesi kemenyito, 1 ek. barna cukor, 1/2 dl szojamartas, csipetnyi gyomberpor, bors. A hust es az osszes zoldseget gyufaszalnyi darabokra vagjuk, a gombat vekonyan felszeleteljuk. Az olajat megforrositjuk (ha van vokban), eloszor a hust kevergetve felig megsutjuk benne, majd a hagymat, fokhagymat meg a sargarepat hozzaadva nehany percig egyutt piritjuk. Utana a gombat, a zellert, a kaposztat, a zoldpaprikat, vegul a porehagymat meg a cukkinit is belekeverjuk, es eros langon ket percig sutjuk. A martashoz valokat simara keverjuk, es a zoldseges husra ontjuk. Kever- getve addig hagyjuk a tuzon amig a hus teljesen megpuhul, de a zoldseg meg kisse ropogos marad. Fott rizzsel talaljuk.Ez egy 5-os recept. Nagyon finom! Sertesermek edes-savanyu zoldseggel Hozzavalok: 4 dkg sertes szuzpecsenye, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi cukor, so, keshegynyi gyomberpor.
Korethez: 4 gerezd fokhagyma, 1 kis uborka, 2 kozepes sargarepa, 20 dkg gomba, 10 dkg zoldbab, 1 marek szojacsira (vagy kaposzta), 4 ek. mez, 4 ek. cukor, 1 kk. kukoricakemenyito, 1/2 dl borecet, 2 ek. vaj, 2,5 dl husleves, so, keshegynyi currypor. A szuzpecsenyet egy centi vastag szeletekre vagjuk, bedorzsoljuk a zuzott fokhagymaval, gyomberrel, csipetnyi cukorral es a soval, es a hutoben lefedve egy ejszakan at allni hagyjuk. A korethez az uborkat felbehasitjuk, majd felkarikara vagjuk.. A gombat felszeleteljuk, a sargarepat is karikara vagjuk. A hagymat felapritjuk es a vajon uvegesre paroljuk. A zoldsegeket hozzaadjuk, es a huslevessel meg 1,5 dl vizzel felengedjuk. Szojacsira helyett akar egy marek nagyon vekonyra szelt kaposztat is adhatunk hozza, es az aprora vagott fokhagymaval, a curryporral, a mezzel, a cukor-ral, az ecettel meg soval izesitjuk. Addig fozzuk, amig a zoldseg mar majdnem puha, de kisse meg ropogos. A kukoricakemenyitot egy keves vizzel simara dolgozzuk, a zoldseget besuritjuk vele, es egy talba halmozzuk. A pacolt husermeket olajban aranybarnara sutjuk, es a zoldseg kore rakva talaljuk. Currys sertesragu (Aliz) 2 ek. felhevitett margarinon futtassunk meg kisebb kockakra vagott 40 dkg sertesszuzet, hintsuk meg 1 ek. curryporral es soval. Tegyunk hozza 1 db apro kockara vagott paprikat, 10 dkg darabolt ananaszt, aprora vagott petrezselymet, 2 ek. mezet es 5 ek. Complettat. 1 ek. kukoricakemenyitot keverjunk ossze keves huslevessel, es meg nehany percig forraljuk. Hozza snidlinges, csilipaprikas burgonyapuret ajanl. Megjegyzes: annak fog izleni, aki szereti a kinai edes-savanyu eteleket, mert ez is inkabb edeskes az ananasz es a mez miatt, de ez edes-eros etel. Szerintem sok bele a 1 ek. mez, eleg egy is, mert tul edes lesz. En tobb curryt tettem bele, igy egy kicsit csiposebb lett, de. a kukoricakemenyitos kevereket csak a vegen adjuk hozza, amikor a hus mar puha. Completta helyett tehetunk bele tejszint, de akar tejet is, mert nem hiszem, hogy sokat valtoztatott volna az izen. Nekem nagyon izlett. Burgonyapure helyett sargarepas rizst keszitettem hozza, megpedig ugy, hogy egy kis fej hagymar aprora vagtam, olajban mefonnyasztottam, rareszeltem egy szal sargarepat (a finomabb reszelon), azzal is piritottam egy kicsit, egy bogre megmosott rizzzsel is piritottam, majd 2 bogre vizzel felontottem. Vegetaval, soval, borssal izesitettem, es keszre foztem. Nagyon finom lett, es a ketto jol ment egymashoz. Stir-fry (Betty) HOZZAVALOK:csirkemellcsikok vagy darabolt csirkeszarny, voroshagyma, zoldpaprika, sargarepa, kukoricakonzerv, gomba, apro zoldborso, brokkoli, maradek rizs vagy fott teszta FUSZEREK: so, bors, szojaszosz, zuzott fokhagyma, Szeletekre vagott hagymat /tobb jobb/ keves olajon megpuhitani,hozza adni a keskeny csikokra vagott csirke mellet vagy darabolt csirkeszarnyat es magas hofokon fedetlenul a hus megfeheredeseig allandoan kevergetni. Sozni,borsozni majd alacsony hofokon hozza keverni a csikokra vagott paprikakat,karikara vagott sargarepat konzerv /lenelkuli/apro kukoricat,gombat es snow peas-t/ edes borso?-lapos apro szemu borso,amit hajastol lehet fozni./ Izesiteni szojaszosszal,fokhagymaval es fedo alatt puhulasig parolni. Mielott a hus teljesen megpuhul apro fejekre szetvagott brokkolit teszunk a tetejere es 2 percig fedo alatt tovabb paroljuk. Rizst vagy tesztat keverunk bele/felhasznalhato elozo esterol maradt,de elomelegitett/. Fontos !A zoldsegeket nem szabad tul fozni,a legjobb felfotten. Alacsony hofokon csak idonkent,ovatosan kavarni.A rizs vagy teszta hozzakeverese utan lefedni es atmelegedesig hagyni a tuzhelyen.Frissen talalni! A hus es zoldsegek osszetetele valtoztathato/pl.szeletelt zukkini, kaposzta,aszparatusz,zoldbab /barmi amit a hutodben talalsz.A hus lehet diszno, marha, csirke, barany vagy eppen rak.Ha szeretsz kulonleges izesitesu szoszokat probald ki.Az izlesed,a keszleted es a fantaziad,rengeteg valtozatot adhat. Garantalom,20 perc alatt kesz,kiados es valtoztathato.
MARTASOK: Edes-savanyu martas Hozzávalók: gyömbér, néhány gerezd szeletelt fokhagyma, két szál apróra vágott újhagyma, 3 ek cukor, 3 ek borecet, 3 ek ketchup, 3 ek szójaszósz, 3 ek narancslé, 3 ek konyak (vagy vörös rum).négy kk.kukoricaliszt, langyos víz, chilipaprika. Forró olajon piríts kevés gyömbért, pár gerezd szeletelt fokhagymát és két szál apróra vágott újhagymát. Öntsd hozzá az alábbi keveréket (mindenbol ugyanannyi kell, mondjuk három evokanál): cukor, borecet, ketchup, szójaszósz, narancslé, konyak (vagy vörös rum). Amíg egyet rottyan, kevés langyos vízben keverj el négy kávéskanál kukoricalisztet, öntsd a mártáshoz, és folytonosan keverve addig fozd, míg szépen elsimul. Ha csíposen akarod, morzsolj el benne két kisebb chilipaprikát is.Hutoben eltartható (azért forrósítsd fel, ha újra eloveszed), szinte bármivel fogyasztható (hal, brokkoli stb.). Szecsuani martas: Hozzavalok: 1 kaveskanal, szecsuani bors,* 2 evokanal ketchup,1 evokanal chilimartas,** 1 kveskanal cukor (vagy inkabb mez), 2 evokanal szojamartas, *** 2 evokanal (oliva)olaj, 2 db ujhagyma, 2 evokanal szaraz feherbor, 1 gerezd finomra vagott fokhagyma, Az olajban a fokhagymat es a szecsuani borsot megpiritjuk, hozzatesszuk az zesitoket es 20 percig lassu tuzon fozzuk, amig korulbelul mez ( :-))) surusegu lesz. Vigyazat, ez igy meglehetose csipos lesz; a szecsuani borssal es a chilimartassal lehet ovatosabban is banni. (Utobbit talalaskor is kinalhatjuk az eppen aktualis kaja melle). *A fekete- a feher- es a zold bors egy tropusi cserje kulonbozo erettsegi fazisban szedett es kulonbozokeppen kezelt termese. Nem rokonuk, csak formailag, aromaban vagy csipossegben hasonlit a szegfubors, szecsuani bors.Vagyis nyugodtan lehet kutyakozonseges fekete vagy feher borsot hasznalni helyette. Nehany specialis vagy kinai fuszerboltban a szecsuani bors is beszerezheto. **Chilimartas: Paradicsomvelot ecettel, hagymaval, soval, fekete borssal,cayenni borssal vagy mas eros pirospaprikaval osszefozunk. Leszurjuk, megcukrozzuk, es tovabb fozzuk, mig egeszen besurusodik. Keszithetjuk izles szerint enyhebben vagy nagyon csiposre. ***Szojamartas: Szojabab erjesztesevel keszulo, kinai eredetu fuszermartas; pontos receptje uzleti titok. Sem helyettesiteni, sem hazilag eloallitaninem tudjuk, de mostanaban Budapesten mindig, videken is turhetoen kaphato. A vilagos gyengebb, a sotet erosebb - vorosre pacolt husokat ezzel celszeru kesziteni. A szosz erosen sos, a szojamartassal keszult, vagy azzal talalt etelt altalaban nem kell sozni. Pacokhoz, izesitesre, asztali szosznak, illetve azok alapanyaganak is hasznalatos. Hat ez igy leirva elegge bonyolultnak tunik, ezert ha valaki egyszer raszanja magat, csinaljon belole tobbet, a fel nem hasznalt martas adagokra szetosztogatva melyhutoben sokaig elall.
Tepsis szarnyasmellfile Uncle Ben's martassal (Bea) Gyors "kinai" (?) kaja (rutinos szakacsmuveszek takarjak el a szemuket, vagy ussek le gyorsan a Delete billentyut!) Ez nem is igazi recept (annyi koze van a tradicionalis kinai kajakhoz, mint a gorog gyumolcslevesnek a gorog konyhahoz, csak otletkent irom le, gyors vacsora elkeszitesehez.) Keletkezestortenet: Bea menyem nevnapja alkalmabol vendegul latta a szuk csaladot (13 fo). Tekintettel arra, hogy harom oraval a meghivas idopontja elott erkezett haza a munkahelyen szokasos tobbnapos trainingrol villamgyors megoldashoz kellet folyamodnia. A pulykamell (ez volt otthon) szeleteket - harom tepsiben - lerakta az Istvan fiam altal elore elokeszitett, tetemes mennyisegu karikara vagott hagymaval es burgonyaval. Kozben szorta ra rendesen a kinai fuszerkevereket. Leontotte UB szecsuani martassal (ot uveg kellett hozza), lefoliazta es egyet betett a sutobe, kettot szetkuldott a csaladtagok sutoibe. Kb. egy ora hosszat kellett sutni. Igy masfel ora mulva osszejott a kaja meg a csalad. Mas egzotikus (ill.delkelet-azsiai) etelek: Mogyoromartas (indonez) 4 ek. megdaralt porkolt foldimogyorot 2 ek. szojamartassal meg nehany csepp citromlevel, cukorral, osszekeverunk. Egy gerezd szetnyomott fokhagymaval meg egy keves csipos paprikakremmel izesitjuk, es annyi tejben, amennyi boven ellepi, felforraljuk. Kevergetve addig hagyjuk a tuzon, amig martas surusegu nem lesz. Ha nagyon suru lenne, tejjel potoljuk. Nyarson sult husdarabkakhoz adjuk. Edes paradicsimmartas (indonez) Adagonkent 1 dl ketchuphoz egy gerezd szetnyomott fokhagymat adunk. Soval,cukorral, csipos paprikakremmel izesitjuk, csipetnyi gyomberporral fuszerezzuk, es negy evokanalnyi kockara vagott befott ananaszt keverunk bele. Egy evokanalnyi kukoricakemenyitot egy dl vizzel osszekeverunk, es a martast felforralva, ezzel besuritjuk. Nem szabad sokaig forralni, kicsit hignak kell lenni. Apro kockara vagott kigyouborkat keverunk hozza. Nyarson sult husdarabkakhoz adjuk. Nasi goreng- indonez egytaletel (Aliz) Hozzavalok: 25 dkg apro kockara vagott serteshus, 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg csaszarszalonna, so, bors, gyomber, koriandermag, fel citrom leve, 1 porehagyma, 2 csipos zoldpaprika, 4 ek. szojamartas, 40 dk rizs. Az aprora vagott voroshagymat az olajon megfonnyasztjuk, majd osszekeverjuk a zuzott fokhagymaval es a hussal. Feheredesig sutjuk, majd osszekeverjuk a kulon kisutott, aprora vagott csaszarszalonnaval (zsirjaval egyutt). Sozzuk, borsozzuk, csipetnyi gyomberporral, meg nehany szem osszetort korianderrel megszorjuk. A citromlevet raontjuk, es egy keves vizzel felig megpuhitjuk. Ekkor egy jol megmosott, vekony karikara vagott porehagymat, meg ket zoldpaprikat keverunk bele, es teljesen puhara fozzuk. Utana a szojamartassal meglocsoljuk, es 5 percig allni hagyjuk. Parolt rizzsel osszekeverjuk, tukortojassal diszitve talaljuk.
Hal zoldfuszerrel (Angi) A zoldfuszereket aprora vagta, (kapor, bazsalikom, kakukkfu, petrezselyem), majd szetteritette egy talcan, leontotte olivaolajjal. Belehempergette a halszeleteket, majd 2 orara a hutobe tette, hogy osszeerjenek az izek. Utana teflonban keves olivaolajon kisutotte. Koreai mezes csirke (Aliz) Hozzavalok: 2 nagy csirkemell, 10 dkg sargarepa, 15 dkg aproszemu hagyma, 3 ek. kukoricaliszt, 2 ek. mez, 1 mk. gyomberpor, 2 ek. szojamartas, 2 ek. chilimartas, 2 ek. citromle, so. A kicsontozott csirkemellet ujjnyi darabokra vagjuk. A kukoricaliszttel megszorjuk, megsozzuk, es bo olajban kisutjuk. A folosleges olajat leontjuk rola, es a gyomberport, a szojamartast, a mezet, a chilimartast meg a citromlevet hozzaadjuk. Lefedve puhara fozzuk es az utolso pillanatban az aproszemu hagymat is kozekeverjuk. Ha szuksegs, egy kis kukoricaliszttel surithetjuk. Rizs, vagy szojamartassal meglocsolt meteltteszta illik hozza. Szingapuri rizs (anna) Hozzavalok: 1 fej voroshagyma, 1 kis zoldpaprika kimagozva, finomra vagva, 2 ek fozoolaj, 1/2 kk enyhe curry por, 7,5 dkg kokuszkrem, 22,5 dkg ananasz szeletek lecsepegtetve, osszevagva, 2 ek porkolt, felezett mandula, 35 dkg husszuszemu rizs, 7 dl zoldsegleves koncentratum, koriander szalak -frissen Eloszor majdnem igy csinaltam, kicsit modositott hozzavalokkal: 1/2 szal porehagyma, vekonyra szeletelve, 1 darab zoldpaprika kicsumazva, finomra vagva, 2 ek fozoolaj, 1/2 kk curry por, 5 dkg kokuszreszelek, 35 dkg ananasz konzerv lecsepegtetve, osszevagva, 5 dkg porkolt sos mogyoro, aprora vagva, 35 dkg rizs, 1 l eroleves (kockabol), Serpenyoben, gyenge tuzon keverve sussuk a voroshagymat a zoldpaprikaval > az olajban. Fozzuk ket percig, majd tegyuk bele a tobbi hozzavalot a koriander kivetelevel.Forraljuk fel. Keverjuk meg egyszer, majd fedjuk le az edenyt. Vegyuk > kisebbre a langot, es fozzuk 15 percig, amig elfo a viz.Vegyuk le a tuzrol, es talalas elott hagyjuk 5 percig allni. Diszitsuk friss koriander szalakkal. Oriasi sikere volt, dino-kat sutottem hozza. (Mirelit panirozott pulykadarabkakat, amik pici dinoszaurusz alakura vannak formalva, egyebkent is szoktuk csinalni.) Ma ujra megcsinaltam, de mar a hagyma es a zoldpaprika is kimaradt belole, igy is finom lett. Szerintem elbirna meg 5 dkg mazsolat is, de a gyerekek nem szeretik a mazsolat, ezert nem probaltam ki. Thai mandulás csirke a Kek Balaton etterembol (regi Internetto) Kék Balaton hatalmas konyhájában a magyar szakács mellett thaiföldi mester zsonglôrködik gömbölyu aljú serpenyôjével, a wokkal. Ez az edény tökéletesen megfelel a keveréses sütésmódhoz. Thai, az összevágott nyersanyagokat kevés, erôsen felhevített olajban állandóan kevergeti, rázogatja. A muvelet alig néhány pillanatig tart, ily módon az ételek megtartják ízüket, színük és állaguk sem omlik.Fuszerek és mártások tarka üvegcséi katonás rendben sorakoznak. Chili,gyömbér, bors, kurkuma, koriander, és háromféle curry-paszta, sárga, zöld és piros. A sárga a leggyengébb, a piros a legerôsebb. Bazsalikom a ház mögötti kertben terem. Két héten belül már én is - ki jegyzettömbömmel a tuzhely körül botladoztam - különbséget tudtam tenni a lemon car (vadcitrom levele) és a galangal (fás szárú, citrom illatú, apróra darabolt ízesítô) között.
Legnehezebb dolgom mégis akkor támadt, mikor Thai elhitte magáról, hogy bizonyos szavakat kitunôen mond magyarul, s egy angol, thai, magyar keveréknyelven, megpróbált bevezetni a "csiken monyólá" rejtelmeibe. "Monyólá!" Se nem licsi, se nem rambután. Vajon miféle egzotikus zöldség lehet? - töprengtem. Thai villámgyors mozdulatokkal a következô dolgokat hajigálta egy merôkanálnyi sistergô olajba: Egy marék apróra vágott csirkemellet, egy marék laskára vágott vöröshagymát, két öntet fekete Mushroom-szószt (azaz gombaszószt), és egy evôkanál kristálycukrot. E két anyag együtt adja az étel jellegzetes barnás, pörköltcukor-szeru színét és ízét. Két ujjnyi széles ujhagymadarabokat szórt rá, inkább csak a színhatás kedvéért. Végül jött a titokzatos "monyólá" ami nem más, mint egy marék pörköltmandula. Ezzel kész is tisztességes nevén a mandulás csirke, a legnépszerubb étel, Tokehalfile (csl_HIX) Hozzavalok: 4 szelet tokehalfile, 40 dkg vegyes zoldseg (sarga-feherrepa, zeller, porehagyma), 2 tojas, 2 ek. liszt, etkezesi kemenyito, olaj, margarin, gyomber, etelizesito, kinai fuszerkeverek, so. A halfileket megszorjuk soval, kinai fuszerkeverekkel es allni hagyjuk, amig a zoldfeleket megtisztitjuk, es vekonyra szeleteljuk. Nehany percre forro vizbe dobjuk, majd lecsurgatjuk. A halszeleteket etkezesi kemenyitobe, majd liszttel elkevert tojasba forgatjuk es forro olajban kisutjuk. A zoldsegeket a feldarabolt |