Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)
A túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.
1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.
2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.
3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.
4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.
5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
Barackos currys pulyka vagy csirkemell
Hozzávalók:
1 kg filézett pulyka vagy csirkemell
1 nagydoboz őszibarack konzerv
1 kisdoboz főzőtejszín
curry
fokhagyma, só, bors
vaj és olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst megmosom, kockáravágom, egy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolaját és a húst elkezdem benne sütni. Egy gerezd fokhagymát négy részre vágva hozzá adok és addig pirítom míg átsül minden kis kocka. Amikor késszen van hozzákeverem a tejszínt és adok hozzá egy kevés curryt. Ezután hozzákeverem a kis kockára vágott őszibarackot is, egyet rottyantok rajta, és márkész is.
2007.01.27. 19:03
Barackos currys pulyka vagy csirkemell
Hozzávalók:
1 kg filézett pulyka vagy csirkemell
1 nagydoboz őszibarack konzerv
1 kisdoboz főzőtejszín
curry
fokhagyma, só, bors
vaj és olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst megmosom, kockáravágom, egy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolaját és a húst elkezdem benne sütni. Egy gerezd fokhagymát négy részre vágva hozzá adok és addig pirítom míg átsül minden kis kocka. Amikor késszen van hozzákeverem a tejszínt és adok hozzá egy kevés curryt. Ezután hozzákeverem a kis kockára vágott őszibarackot is, egyet rottyantok rajta, és márkész is.
2007.01.23. 20:50
Szia Évikém!
Ha lehetséges tegyetek fel hamburger receptet
a fiam nagyon szereti és a bolti nem olyan finom.
nagyon szépen köszönöm.
2007.01.23. 20:40
Tömör gyönyör többféle hússal
Hozzávalók egy őzgerincformára való adaghoz:
40 dkg darált hús
40 dkg apróra vágott pulyka vagy csirkemell
2 db egész tojás
3 – 4 db csirkemáj
Ízlés szerint fűszerek
2 db tejben áztatott zsemle
12 szelet bacon szalonna
Elkészítés:
A darált húshoz az apróra vágott pulyka vagy csirkemellet nyersen hozzáadjuk, 2 tojást, a kicsavart zsemléket, a fűszereket is hozzáadjuk, majd összedolgozzuk. Az őzgerincsütőt a szalonna szeletekkel kibéleljük, belerakjuk a hús felét, rárakjuk a májat, amit előzőleg 2 – 3 kanál olajon megpirítunk, jól belenyomkodjuk, rárakjuk a darált hús másik felét Akkora tepsibe tesszük, hogy az őzgerinc beleférjen. A tepsit félig öntjük vízzel, és fóliával letakarjuk. 45 percig sütjük, akkor kiborítva vissza a tepsibe és addig sütjük, amíg a szalonna megpirul.
2007.01.23. 20:40
Tömör gyönyör többféle hússal
Hozzávalók egy őzgerincformára való adaghoz:
40 dkg darált hús
40 dkg apróra vágott pulyka vagy csirkemell
2 db egész tojás
3 – 4 db csirkemáj
Ízlés szerint fűszerek
2 db tejben áztatott zsemle
12 szelet bacon szalonna
Elkészítés:
A darált húshoz az apróra vágott pulyka vagy csirkemellet nyersen hozzáadjuk, 2 tojást, a kicsavart zsemléket, a fűszereket is hozzáadjuk, majd összedolgozzuk. Az őzgerincsütőt a szalonna szeletekkel kibéleljük, belerakjuk a hús felét, rárakjuk a májat, amit előzőleg 2 – 3 kanál olajon megpirítunk, jól belenyomkodjuk, rárakjuk a darált hús másik felét Akkora tepsibe tesszük, hogy az őzgerinc beleférjen. A tepsit félig öntjük vízzel, és fóliával letakarjuk. 45 percig sütjük, akkor kiborítva vissza a tepsibe és addig sütjük, amíg a szalonna megpirul.
2007.01.23. 20:39
Tömör gyönyör többféle hússal
Hozzávalók egy őzgerincformára való adaghoz:
40 dkg darált hús
40 dkg apróra vágott pulyka vagy csirkemell
2 db egész tojás
3 – 4 db csirkemáj
Ízlés szerint fűszerek
2 db tejben áztatott zsemle
12 szelet bacon szalonna
Elkészítés:
A darált húshoz az apróra vágott pulyka vagy csirkemellet nyersen hozzáadjuk, 2 tojást, a kicsavart zsemléket, a fűszereket is hozzáadjuk, majd összedolgozzuk. Az őzgerincsütőt a szalonna szeletekkel kibéleljük, belerakjuk a hús felét, rárakjuk a májat, amit előzőleg 2 – 3 kanál olajon megpirítunk, jól belenyomkodjuk, rárakjuk a darált hús másik felét Akkora tepsibe tesszük, hogy az őzgerinc beleférjen. A tepsit félig öntjük vízzel, és fóliával letakarjuk. 45 percig sütjük, akkor kiborítva vissza a tepsibe és addig sütjük, amíg a szalonna megpirul.
2007.01.14. 19:29
Juhtúrós csirkecomb Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb (kb. 80 dkg), 1 szikkadt zsömle, 1 dl tej, 2+1 tojás, 10 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg főtt, füstölt tarja, 1 ek olaj+1 kk a formához, 1/2 kk provence-i fűszerkeverék, 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt trappista sajt, ½ dl sör, 1 kk méz, 6-8 salátatlevés a díszítéshez A csirkecombokat megmossuk, kissé besózzuk, óvatosan fellazítjuk a bőrüket. A töltelékhez a zsömlét beáztatjuk a tejbe. Sós vízben keményre főzünk (10 perc) 2 tojást, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és meghámozzuk őket. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, és mindkettőt finomra vágjuk. A tarját megdaráljuk, a kemény tojásokat felaprózzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a tarját és a gombát, erős tűzön 4-5 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Közepes méretű sütőedényt kikenünk 1 kávéskanál olajjal. A zsömlét alaposan kinyomkodjuk, és a petrezselyemmel, a provence-i fűszerkeverékkel, a juhtúróval, a reszelt sajttal, valamint a kemény és a maradék 1 nyers tojással együtt a gombás raguhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, majd a csirkecombok fellazított bőre alá töltjük. A nyílást hústűvel betűzzük vagy összevarrjuk. A sütőedénybe fektetjük a combokat, fél dl vizet öntünk alájuk, alufóliával betakarjuk, és 35-40 percig pároljuk. Elkeverjük a sörben a mézet. Levesszük a tálról a fóliát, többször megkenegetjük a mézes sörrel a combokat, és piros-ropogósra sütjük (további 20-25 perc). Némelyik comb bőre megrepedhet, nem baj, annál finomabb! A salátaleveleket megmossuk, a sült csirkecombok köré-mellé dugdossuk, és azonnal tálaljuk. Vegyes idénysalátát, pirított burgonyát kínálhatunk hozzá.
A húst 1,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Forrósított olajban mindkét oldalát megsütjük, magasabb szélű tálra tesszük. Az olajban megpirítjuk a gombát, a kockára vágott hagymát, rálocsoljuk a citromlevet, beleöntjük a bort, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajt felét. Ezt a sűrű mártást rálocsoljuk a húsra. Reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemlevéllel megszórva tállaljuk.
Tejszínes-sajtos csirke Hozzávalók: csirkemell, liszt, tojás, reszelt sajt, vaj/margarin, paradicsom, paprika, hagyma, gomba, néhány dl tejszín, bors, vegeta, pirospaprika, rozmaring Néhány kicsontozott csirkemellet feldarabolok. Lisztbe, tojásba, majd reszelt sajtba forgatom a darabokat. Kivajazott tepsibe egymás mellé lerakom őket. A csirke tetejére ízlés szerint lehet zöldségeket tenni. Én szeletekre vágott paradicsomot, paprikát, hagymát, gombát szoktam, de ez attól is függ, hogy éppen mi van otthon. Ha készen van, néhány deci tejszínbe mindenféle fűszereket teszek, borsot, kevés vegetát, kicsi pirospaprikát, meg rozmaringot is, majd az egész masszát a hús tetejére öntöm. A tetejére még ráteszem a maradék sajtot, és mehet is be a sütőbe. Közepes lángon úgy 45-50 perc sütés kell neki, de attól is függ a dolog, hogy mekkora darabokra vágtam a csirkét. Rizzsel, és krumplipürével lehet tálalni.
A salátához ízlés szerint összeválogatott friss zöldségek, só és bors. A szalonnákból ujjnyi szeleteket vágunk, és majdnem a bőrig benyessük. Amíg sül, a pulykamellet felcsíkozzuk. Így teszünk a karajjal is. A szalonnákat kivesszük az edényből, a zöldhagymát felkarikázzuk, és megfuttatjuk a szalonna zsírján. Rátesszük a karajt, amit jól megpirítunk, sózzuk. A karajhoz adjuk a pulykamellet, és ezt is megpirítjuk. Fűszerezzük bazsalikommal, rozmaringgal. A felaprított gombát a szépen megpirult húsokhoz adjuk. Amikor a gomba is átpirult, fokhagymát adunk hozzá, majd a gomba nagyságára vágott csemegeuborkát is beletesszük. Amikor már majdnem kész, kevés mustárt keverünk a raguba, és a félretett kakastaréj formájúvá sült szalonnákat megmelegítjük rajta. A tócsnihoz a burgonyát meghámozzuk, és lereszeljük. Sózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Borsozzuk, és beletesszük az apróra vágott fokhagymát. A tócsnitétszának nagyjából galuskatészta állagúnak kell lennie. Kis lepényeket formálunk belőle, és olajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Salátát készítünk paprikából, paradicsomból, retekből, zöldhagymából, uborkából. Bármilyen zöldséget használhatunk, aminek szezonja van. Tálaláskor a tányér egyik felére halmozzuk a salátát, másik felére a tócsni kerül. Erre szedünk a raguból, és a tetejére helyezünk egy szalonna-taréjt.
2007.01.14. 19:24
Tojás királyné módra Hozzávalók: kb. 75 dkg darált hús (lehet vegyes), 1 db reszelt hagyma, 2 tojás, 20-25 dkg gomba, ízlés szerint só, bors, kis tejföl. A hagymát kis olajon megfonnyasztjuk, rárakjuk a darált húst és a gombát, kis vízzel megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezt a lesült masszát öszedolgozzuk a 2 egész tojással, kis tejföllel, fűszerezzük sóval, borssal. Tűzálló tálat kikenünk zsírral vagy olajjal, belesímítjuk a masszát, majd olajos kanállal mélyedéseket nyomunk bele (mondjuk 6-ot). A mélyedésekbe nyers tojásokat ütünk, ezeket kicsit megsózzuk borsozzuk, majd a sütőben addig sütjük, amíg a tojások fehérje megszilárdul. Kivesszük a sütőből és reszelt sajttal megszórjuk.
Burgonyás galuska juhtúroval 30 deka lisztet, 1 egész tojással, 10 deka nyers lereszelt burgonyával, kevés sóval és vízzel galuskatésztává keverünk. A kifőtt galuskákat forró vajba forgatjuk. 10 deka jutrúrot morzsálunk rá,de szórhatunk rá apróra vágott kaprot, és erre tehetünk szalonna pörcöt is, és néhány percre a sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjon. Készíthetjük tehénturóvall is, de ebben az esetben locsoljuk meg kevés tejföllel.
Zöldséges vagdalthús Hozzávalók: 40 deka sovány darált sertéshús, 2 zsemle, 8 deka füstőlt szalonna, 2 nagyobb savanyú uborka, 2 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 3 deka margarin, só, csipet pirospaprika, őrőlt szerecsendió, olaj, egy kevés cukor, ecet, tej, citromlé. A zsemléket tejben áztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát lereszeljük, a margarinon megsárgitjuk. A sárgarépát megtisztitjuk, cukros-ecetes salátalébe félig puhára főzzük, hosszú csíkokra vágjuk, a savanyú uborkából szintén csíkokat vágunk. Tálban a darált húst jól összedolgozzuk a zsemlével és a tojással, a füszerekkel, s egy kávéskanál citromlével megízesitjük. Deszkára zsírpapírt, vagy celofánt terítünk, és téglalap alakúra egyengetjük a masszát rajta, rárakjuk az uborkát és a sárgarépát. A papír segítségével rudnak formáljuk, kizsírozott tepsibe tesszük, tetejére füstölt szalonna darabokat rakunk, és forró olajjal leöntve, közepesen meleg sütőbe készre sütjük.
2007.01.14. 19:21
Frissen sült burgonyás sajtérmék Hozzávalók: 40 deka fött burgonya * 20 deka reszelt sajt * 3 deka vaj * 3 tojássárgája * 1-1 dl tejföl és olaj * 8 deka liszt * 10 deka krémsajt * késhegynyi reszelt szerecsendió * pirosparika, bors,só A vajat a tpjássárgákkal simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, és a borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sajtot és a már kihült enyhén sós vízben megfőzött áttőrt burgonyát. Középkemény tésztát készítünk. Kb. fél centi vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk. Pirospaprikával összekevert lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
2007.01.14. 19:19
Dinsztelt káposztával töltött rántotthús
Hozzávalók: személyenként 1 szelet bármilyen hús, ( össze lehet forditani két kissebb szelet húst is) só, zsemlemorzsa, tojás, liszt.
Dinszetelt káposztához: fehér édeskáposzta, lilakáposzta, só, 10 %-os ecet, cukor.
A káposztákat annyira apróra vágjuk amennyire csak tudjuk, kicsit megsózzuk és kislángon saját levében megpáróljuk. Amikor kész ízesitjük cukorral és az ecettel, alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk amig magától kihül. A húst kikloffoljuk, szeletenként félbe hajtjuk oldalait összetűzzük. A káposztát alaposan kinyomkodjuk és nem keményre tőltjük a húst vele, a töltőnyílást összetüzzük. A megtöltött húsokat bepanirozzuk, és annyi ideig, és úgy sűtjük ki mintha nem lenne tőltve.
6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót, és a 6 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
KRÉM: 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral kikeverünk. 5 dl tejben felfőzünk 2 csomag tejszín ízű (esetleg vanília ízű) pudingot. A tejszínes és a vajas krémet összekeverjük, majd kétfelé vesszük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál fekete kávét keverünk. A tészta tetejére, először a fehér, majd a barna krém kerül. A tetejére csoki mázat teszünk. Én így csinálom. Veszek egy tasak csoki mázat, és a rajta levő használati utasítás szerint elkészítem. Nekem eddig mindegyik tört, vagy folyt, ez bevált és finom is! Aki nem akar csoki mázat rátenni, az megszórhatja gazdagon csoki darával is.
Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem előmelegített sütőben 200 fokon 18 percig.
Fenti receptet tortaként is elkészítettem az alábbi mázzal bevonva:
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál olajat bele! (A krém tetejére kell tenni!).
A tejet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a margarint, kakaóport a liszttel, és végül a törött kekszet a vágott dióval. Mintegy 4-5 percig kevergetjük, a tűzről levesszük, hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Ezután henger alakot formálunk. Végül meghintjük kókuszreszelékkel.
2006.11.19. 17:51
Murok = A sárgarépa vad alakja.
2006.11.17. 15:38
Rizs murokkal.Hozzavalok:3 poharnyi rizs,2 kozepes murok reszelve,so,2-3 kanal va,petrezselyemzold aprora vagva.A rizst meg a reszelt murokkal egyutt fonni tesszuk,egy kicsi soval.Mikor mar meg puhult le vesszuk a tuzrol es melegen bele tesszuk a vajat,es meg szorjuk a petrezselyemzolddel.Hadjuk kidegedni 10 percet,utanna talaljuk.Finom es olcso etel.
Elkészítés: A burgonyákat hámozatlanul megfőzzük, majd félbevágjuk, és a belsejüket óvatosan kivájjuk. Ügyeljünk arra, hogy maradjon egy réteg burgonya a héjon. A kikapart krumpli darabkákat összekeverjük a felaprított savanyú káposztával, az apró darabokra vágott füstölt sonkával, és a meghámozott, kis kockákra vágott kígyóuborkával, valamint 3 evőkanál majonézzel. Aki nem bírja a füstöltet, válasszon szárnyasból készült sonkát, vagy amilyet szeret. Szerencsére a választék bőséges. Sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel ízesítjük, majd a tölteléket a burgonyákba kanalazzuk. Megszórjuk reszelt ementáli sajttal, és közepesen meleg sütőben 20 percig sütjük, amíg a sajt a krumplik tetejére nem pirul. Céklasalátát készítünk hozzá, de magában is nagyon finom vacsora.
2006.08.08. 08:10
Kanálmérleg
Persze mindannyian tudjuk, ezek elé a számok elé, minden esetben oda kell gondolni, hogy kb., hiszen ahány ház, annyi kanál...
1 csapott evőkanál liszt : 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál liszt : 2 dkg
Töltött sertésborda görögsalátával
Töltött sertésborda görögsalátával Hozzávalók:
4 db paradicsom,
1 db lilahagyma,
1 db újhagyma,
1 db kígyóuborka,
10 dkg feta sajt,
5 dkg olivabogyó,
1 dkg oregano,
olívaolaj,
borecet
70 dkg sertéskaraj,
1 kávéskanál zúzott tárkony,
5 dkg bacon,
5 dkg füstöltsajt,
1 csomag petrezselyemzöld
Elkészítése:
Az előkészített alapanyagokból elkészítjük a görögsalátát.
A sertéskarajt klopfoljuk, megkenjük a zúzott tárkonnyal, fűszerezzük, majd betöltjük a baconnal, és a füstölt sajttal, és készre sütjük. Tálaláskor a görögsaláta mellé kerüljön.
Jó étvágyat kívánunk!
2006.06.09. 17:24
Sajtos-túrós gomba csoda
Egy tepsi aljára kiflikarikákat fektetünk, majd ráborítjuk a következő masszát: 1/2 kg túró,1 pohár tejföllel jól kikeverve, bele 2ü konzerv gombaszelet (vagy 1doboz ,,igazi"); a tetejére reszelt sajtot szórunk és az egészet pirosra sütjük.
2006.05.09. 17:48
Sonkás-juhtúrós karfiol
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kis fej karfiol 20 dkg gépsonka 15 dkg juhtúró 1 doboz kefir Elkészítés: A karfiolokat megmosom, felteszem enyhén sós, borsos vízben főni. Mikor félig megpuhult, leveszem a a tűzről. Rózsáira szedem, majd egy magas falú tűzálló edényt (vagy egy olyat, ami bírja a sütést) veszek elő. Belerakok egy réteg karfiolt, sonkát, juhtúrót morzsolok rá, majd így tovább. a tetejére juhtúró kerüljön. Ezután meglocsolom kefirrel, és esetleg egy kis sajtot szórok a tetejére. Addig sütöm sütőben, míg megpirul a tetje. Megjegyzés: Más fűszer azért nem kell hozzá, mert a sonka és a juhtúró önmagában is fűszeres. Köretnek vagy egytálételnek is nagyszerű.