Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)
A túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.
1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.
2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.
3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.
4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.
5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készít-jük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez. ) Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.
2004.11.19. 13:03
Csirketorta
Hozzávalók: filézett csirkemell(igény szerinti menniység), tojás liszt, szeletelt bacon, reszelt trappista.(kb fél kg, de a csirkemell mennyiségétől is függ!)
Kivajazunk egy tepsit, belerakjuk a bacont, a csirlemelleket megforgatjuk lisztben, tojásba, és sajtban, de szerintem egyszerűbb úgy, ha a sajtot csak rászórjuk. Aztán újból bacon és így tovább. A tetejére sajt kerüljön!
Még finomabb, ha füstölt sajttal készítjük.
Én gombás riszt adott köretnek, de köret nélkül is nagyon laktató
Az össze hozzávalót alaposan keverje krémessé. Hűtőszekrényben 1 hétig áll el.
2004.10.25. 21:09
McDonald's®-féle NagyBumm!
Hozzávalók: 1 nagy (9 cm átm.) szezámmagos zsemle, 14 dkg marhahús, fűszeres só, őrölt bors, 2 teáskanál ketchup, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál reszelt hagyma, 3 szelet savanyúság, 1 salátalevél, 1 nagy szelet paradicsom, olaj-spray Elkészítése: 1. A darált húsból alakítson ki egy legalább 13 cm átmérőjű pogácsát, figyelembe véve, hogy sütéskor összemegy, s így éri el a zsemle méretét. Elkészítés előtt pár órára tegye a mélyhűtőbe. 2. Közepes hőmérsékletű sütőlapon pirítsa meg a félbevágott zsemle vágási felületeit. Addig süsse, amíg arany-barnára válnak. 3. Forrósítsa fel a sütőlapot, és süsse 2-3 percig a fagyos húspogácsa mindkét oldalát. Az egyik oldalát szórja meg sóval és őrölt borssal. 4. Közben készítse elő a zsemlét. Először a tetejének belső oldalára tegyen 2 teáskanál ketchupot, ezt kövesse a majonéz. 5. Erre tegye a hagymát, majd a savanyúságot és a salátalevelet. Takarja be a paradicsom karikákkal. 6. Amikor a hús elkészült, lapátkanállal emelje azt a zsemle alsó részére. Borítsa össze a két felet, s máris fogyaszthatja ezt a finomságot. A mennyiségek egy hamburger elkészítéséhez elegendőek. Üdv: Évi
2004.10.25. 20:37
Szezámos sült alma: 4 nagy alma, 2 tojásfehérje, 10dkg szezámmag, 10dkg vaj, 1 citrom leve, 4 vőkanál vegyes virágméz A szép egyforma almákat éles késsel vékonyan meghámozzuk , magházzukat kiszedjük gerezdekre vágjuk a citrom levével meglocsoljuk hogy ne barnuljon megm, a tojásokat feltörjük a fehérjét és a sárgáját külön edénybe teszük és a fehérjét villával ahbosra verjük. Az alma gerezdeket meforgatjuk a felvert tojásfehérjében majd egytálban elteritett szezámagban jól meghemprgetjük . Serpenyőben felhevitjük a vajat de csak annyira hogy ne barnuljon meg és a forró vajon az almagerezdeket mind kétt oldalát megsütjük . A megsült almákat lecsepegtetjük és tálra sorakoztatjuk. Ha már mind alma a tálon van illatos virágmézet csorgatunk a tetejükre. (Nem csak almábol hanem más gyümölcsel is megcsinálhatjuk méz helyet vanilia öntettel) (25perc, 517kcal/adag, 2117kj)
Évi
2004.10.25. 20:35
Worchester szószos, gombás karaj
A karajt felkockázom, besózom, majd kb. 1 óra után olajon, vagy vajon aranybarnára sütöm. A husikat átrakom egy edénybe, a gombát (én üvegeset szoktam, az gyorsabb) rászórom, egy kicsi vízzel felengedem, hogy legyen leve, és jól meglocsolom a W. szósszal, majd az egészet addig főzöm/rotyogtatom, amig a hús meg nem puhul. Párolt rizzsel nagyon finom, a párom kedvence, pedig először nagyon idegenkedett tőle! Évi
2004.10.25. 20:30
McDonald's® Sonka-tojás zsömléje (McDonald's® Ham & Egg Bagel) Hozzávalók: 4 tojás, só, őrölt feketebors, 1 teáskanál vaj, 12 vékony szelet sonka, 4 egyszerű zsömle, 8 szelet sajt Az öntethez: 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál kapros mustár 1. Először egy kis tálkában keverje ki az öntetet. Tegye félre, amíg a többi tennivalóval elkészül. 2. Legjobb, ha a tojásokat egyenként üti fel, és keveri ki kis tálkákban. Ugyanis, ha egynél többet kever ki, akkor sokkal nehezebb elosztania a zsemlékben. Szóval, üssön fel egy tojást, és keverje teljesen simára. Sózza és borsozza meg. Tegyen hozzá negyed teáskanál vajat. Amikor a vaj már kellően felpuhult, öntse a tojást serpenyőbe. Forgassa az edényt, hogy a tojás egyenletesen elterüljön. Amikor kezd megszilárdulni, lapátkanállal emelgesse kissé a széleit, hogy ne ragadjon le. Süsse 2-3 percig, majd óvatosan az egyik oldalán nyúljon alá villával, és hajtsa félbe, majd még egyszer. Így egy derékszögű kis omlettet kap. Rázogassa meg, és vegye el a melegről. 3. Mikrohullámú sütőben, zárt dobozban melegítse fel a sonka szeleteket 1 perc alatt. Ennyi idő alatt forró lesz, de nem szárad ki. 4. Vágja félbe a zsemléket, és a vágott felületükkel felfelé tegye sütőbe. Süsse, amíg a fél zsömlék felülete világos barna lesz. Használhat erre kenyérpirítót, vagy szendvicssütőt is. 5. Ha a zsömlék megpirultak, tegyen rájuk fél teáskanál öntetet, majd erre egy szelet sajtot. 6. A zsemle alsó felén lévő sajtra tegye az omlettet, erre a sonkát, majd borítsa össze egybe a zsemléket. 7. Végül az egészet melegítse 15 mp-ig mikrohullámú sütőben, ha melegen szereti. Négy adag készül így.
A húst kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, apró kockákra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, meghintjük pirospaprikával, rádobjuk a húst, átforgatjuk, és kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. A megtisztított, kockára vágott burgonyát és a zöldborsót a puha húshoz adjuk. Másfél l vízzel felöntve, lassú tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. A liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, felforraljuk, majd a tűzről levéve meghintjük felaprított kaporral.
~És ez egy másik, a magyaros ízek kedvelőinek~Jutitól
2004.10.13. 16:03
Egy kenyérrecept Neked! Én kipróbáltam és jó lett.:-)A mai világban ez már különlegességnek számít...
A burgonyát alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára fõzzük. A puhára fõzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihûlni, és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretû tálban összedolgozzuk. Az élesztõt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztõvel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkrõl és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, elõzõleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erõsségû tûzön 50-60 percig lassan sütjük.
Küldte: Juti
2004.10.07. 10:20
7végén ezt próbálom ki!Extra melegszendvics
Hozzávalók:
3 doboz májkrém,
3 tojás,
2-3 dl tejföl,
15 dkg párizsi,
só,
bors,
15 dkg sajt
Elkészítés: A tojásokat keményre főzöm, felkockázom a párizsival együtt. A
májkrémet kikeverem a tejföllel, sózom, borsozom. A krémet összekeverem a
tojással és a párizsival. Kenyérre kenem, megszórom reszelt sajttal, és
sütőben ráolvasztom a sajtot. Paradicsomkarikákkal díszíthetjük.
2004.10.06. 14:09
Még egy finomság!
Vaníliakrémes almás sütemény
Hozzávalók:
Tésztához:
12,5 dl vaj,
12,5 dkg porcukor,
25 dkg liszt,
2 tojás
Töltelékhez:
1 citrom,
10 dkg cukor,
1 kg savanykás alma
Vaníliakrémhez:
fél rúd vanília,
2 dl tej,
2 tojássárgája,
5 dkg cukor
Elkészítés:
A tésztához vajat a porcukorral habosra keverjük. Először 2 evőkanál lisztet és a tojásokat adjuk hozzá, majd a maradék lisztet. Egy órára hűtőbe állítjuk. Közben a töltelékhez a citrom levét jól kinyomkodjuk, és a cukorral együtt 1,5 liter vízhez adva felfőzzük. Az almát négybe vágjuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk. Minden darabot még félbe vágunk. A citromos-cukros vízben kevés ideig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük, jól lecsepegtetjük. A vaníliakrémhez a vaníliarúd közepét egy éles késsel kikaparjuk, majd a tejbe rakjuk. A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük, ezt is a tejhez adjuk, majd az egészet felfőzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tortaformát vajjal kikenünk, beletöltjük a tésztát. Sütőbe téve 15 perc alatt aranysárgára sütjük. A tésztát a sütőből kivéve, a sütő hőmérsékletét 220 fokra emeljük. Az almaszeleteket a tésztába töltjük, majd a vaníliakrémet ráöntjük. A forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
2004.10.06. 14:07
Szia!
Próbáld ki,nagyon fini lett!:))
Igaz én virslivel csináltam.
2004.10.05. 19:28
Szia! Ez a rakott tejfölös finom lehet, kipróbálom én is))) Évi
2004.10.05. 14:42
Ma ezt csinálom holnapra!
Rakott, tejfölös, lecsós krinolin
Hozzávalók:
50 dkg főtt csuszatészta, 50 dkg krinolin, 7 keményre főzött tojás, 2 vöröshagyma,
2 paradicsom, 2 húsos, zöld vagy piros paprika, 2 vastaghúsú paradicsompaprika, 20 dkg füstölt szalonna, 3 pohár tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, őrölt bors, só, paradicsompüré, kakukkfő, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A kifőtt tésztát összekeverjük a kisütött szalonna zsírjával és a tejföllel.
A krinolint összevágjuk, és lecsósan megfőzzük, befűszerezzük.
Az előkészített tálba rétegezve lerakjuk.
A tetőt rátesszük, és kb 45 percig sütjük.
2004.10.04. 09:36
A múlt 7végén ezt csináltam meg!
Isteni finom,csak hamar elfogy!
Én nem tettem bele provencei-füszerkeveréket mivel nem szeretjük.
Paradicsomos rakott csirke
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemellfilé
1 ek görög fűszerkeverék
olaj
1 kg burgonya
1 babérlevél
só
bors
1 nagy fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
15 – 20 dkg sajt
2-3 szál petrezelyem
½ kk. provence-i fűszerkeverék
A csirkemelleket 4 fél mellre bontjuk., leöblítjük, fedeles dobozba egymás mellé fektetjük, majd mindkét oldalukat megszórjuk a görög fűszerkeverékkel, és meglocsoljuk 2 ek. olajjal. Gondossan lefedjük, hűtőben 4-12 órán át pácoljuk.
A burgonyát megmossuk, a babérlevélellel és egy kevés sóval ízesített, bő, hideg vízben feltesszük főni. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat megmossuk, nem túl vékony karikákra szeljük. Sajtot szálasra reszeljük.
A sütőt előmelegítjük. Egy sütőedény kikenünk olajjal. A burgonyát leszűrjjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk.
A hús alól egy nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat és felforrósítjuk. Beletesszük a csirkemelleket, megszórjuk sóval, borssal, és mindkét oldalukat megkapatjuk. Alájuk öntjük a bort, fedő alatt 5 percig pároljuk, aztán kiemeljük a serpenyőből. A pecsenyealjba szórjunk hagymát, és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk, és mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk.
A burgonya felét egyenesen a sütőedénybe karikázzuk, kissé megsózzuk, borsozzuk, és a zsiradékkal együtt a tetejére simítjuk a hagymát. Elrendezzük rajta a húsdarabokat, a maradék burgonyát felkarikázzuk, és a hús mellé fektetjük. Tetejét betakarjuk paradicsomszeletekkel, sózzuk, borsozzuk, sé a provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk. Az egészet meghintjük a maradék 1 ek olajjal, és a reszelt sajttal.
Forró sütőben enyhe pirulásig( kb 30 perc) sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Friss vegyes sali illik hozzá.
2004.09.26. 18:13
White Lady
(kedvenc koktélom) Évi
Hozzávalók:
6 cl dry gin
3 cl Cointreau
3 cl citromlé
1 kávéskanál cukor
1 szem cseresznye
Elkészítés: Shakerben jól összerázzuk, crustázott talpas koktélospohárba öntjük, egy szál mentával díszítjük.
2004.09.26. 18:00
Töltött sajttekercs
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg + 5 dkg alpesi sajt (vagy trappista, emmentáli)
4 tojás
5 dkg vaj
5 dkg liszt
2,5 dl tej
2 csipet szerecsendió
1-1 sárga és zöld húsú paprika
1-2 csokor snidling
30 dkg krémsajt
Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a tejjel, hozzáadunk 15 dkg reszelt sajtot, és megolvasztjuk. Beledolgozzuk a tojássárgákat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és hagyjuk kissé kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a masszába forgatjuk. A tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Kissé kihűtjük. Amíg sül, a paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. A sajtkrémet a paprikával, a snidlinggel elkeverjük, és sóval, borssal fűszerezzük. A masszát a sült sajtra kenjük, és a sütőpapír segítségével feltekerjük. A tekercsre szórjuk a maradék reszelt sajtot, és a grill alatt addig sütjük, amíg a sajt a tetején kissé megbarnul.
Munka: kb. 30 perc
2004.09.26. 17:55
Hawaii tekercs
Hozzávalók:
8 vékony, nagy szelet gépsonka,
8 vékony szelet ömlesztett sajt,
4 karika ananászbefõtt,
2 db egész tojás,
kevés liszt,
zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A kiterített sonkaszeletre ráfektetünk egy szelet sajtot. Az ananászbefõttet levétõl lecsöpögtetjük, és egészen apróra összevágjuk, majd egynyolcad részét rászórjuk a sajtra. A sonkát úgy csavarjuk fel, mint a palacsintát. A göngyöleget hústûvel (vagy fogpiszkálóval) összetûzzük, hogy a következõ munkafolyamatok közben szét ne essen. Ezután nagyon óvatosan lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba, végül újra a morzsába hempergetjük, végül a kész, panírozott tekercseket a 180 fokra felhevített olajba tesszük. A 4-5 perc alatt szép pirosra megsült tekercseket kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük és papírtörülközõre rakjuk. Fehérbort és turmixolt ananásszal ízesített majonézt tálalunk mellé, amelybe belemártogatjuk.
Erika
2004.09.25. 12:52
MEGGYES KREMES PISKOTA
Évi
Hv: a tesztahoz: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 15 dkg cukor 4 tojas 1 uveg /720 ml/ meggybefott 1 citrom reszelt heja 1 1/2 tk. sutopor zsiradek a tepsi kikenesehez zsemlemorzsa a szorashoz
Ek: A befottet lecsopogtetjuk, de a let nem ontjuk ki. A vajat habosra keverjuk a cukorral es a reszelt citromhejjal, vegul egyenkent belekeverjuk a tojasokat. A sutoporos lisztet az elozokhoz adjuk. Zsiradekkal kikenunk egy sutolemezt, megszorjuk zsemle morzsaval, raontjuk a tesztat es elsimitjuk. A gyumit egyenletesen elosztjuk rajta es kisse belenyomkodjuk. Elomelegitett /200 fok/ sutoben KB. 20 percig sutjuk, majd kihutjuk. Kozben a vanilias pudingport 2 ek. tejjel simara keverjuk, a maradek tejet felforraljuk es hozzakeverjuk az elozot, meg a cukrot. Felfozzuk, majd levesszuk a tuzrol es folpackkal betakarjuk, hogy a teteje ne borosodjon meg. A vajat a porcukival habosra keverjuk, majd a kihult pudingot kanalankent hozzakeverjuk. A vajas kremet a kihult tesztara simitjuk es 1 orara hideg helyre tesszuk. A felretett befottlevet a meggylevel 0, 5 literre kiegeszitjuk, kikeverjuk a zseles tortabevonoval, es allando keveres mellett osszefozzuk. Langyosra hutjuk, es evokanalankent a vajaskrem tetejere simitjuk. Tovabbi 20 percre hidegre tesszuk, hogy megszilarduljon, vegul a sutit haromszog alaku darabokra vagjuk.
1 1/4 ora alatt kesz. Sokkal egyszerubb megcsinalni, mint elsore tunik!:O)
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, a kockára vágott húst hozzáadjuk. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük. Majd beletesszük a feldarabolt gombát és kukoricát. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt és a sajtot is. A majonézt és a tejszínt kiforraljuk, majd a végén azt is hozzáadjuk.